Dames 1 maakt het zichzelf moeilijk....

Verslag door Martin Dekker:

Afgelopen zondag 9 oktober moest Dames 1 aantreden bij en tegen Rotterdam-Zuid. Een gevecht na 2 wedstrijden in de middenmoot en een kans om aan te haken bij de leidsters in de competitie. Dus het ging wel ergens om. Na het thuisverlies tegen Binnenland met maar 10 punten moesten de ruggen worden gerecht, koppies omhoog gericht en punten worden gehaald. Na een rommelige start met balverlies over en weer nam Rowic het initiatief met een 7-9 voorsprong. Met regelmaat ontsnapte Joëlle aan het gewoel met diverse fastbreaks en scores daaraan gekoppeld. Na deze beginfase oogde het spel van Rowic sterk en kregen ze veel mogelijkheden, maar de passing bleek onvoldoende. Rowic kreeg een behoorlijk aantal opgelegde kansen om de score verder uit te bouwen, maar de eerste periode werd met een klein verschil afgesloten. 11-15.

Bij de start van de 2e periode leek Rowic uit te gaan lopen op Rotterdam-Zuid, maar ze faalden jammerlijk in de fastbreak. 3 breaks op een rij werd niet uit gescoord en daardoor was de schade voor Rotterdam-Zuid beperkt. 11-17. Op dat moment ging de (bonds)scheidrechter rare scheidrechterlijke dwalingen maken en bij protest ook nog eens Technische fouten uitdelen. Dat betekent natuurlijk extra vrije worpen, balbezit, een 3-punter uit het niks en boem! 18-17! Rowic krijgt in die fase weinig mee van beide scheidsrechters en Rotterdam-Zuid veel te makkelijk. In de daaropvolgende 5 minuten falen zowel Rowic als Rotterdam-Zuid met het afstandsschot en onder de borden, tot het moment dat Joëlle deze fase met een interceptie weet af te sluiten met 18-19. De scheidsrechters lieten henzelf niet van hun beste kant zien. Het spel wordt al wat ruwer en daar waar Rowic lichte contacten al snel tot fout opgewaardeerd zien worden, maken de RZ dames het af en toe te bont door onsportieve fouten te maken, die zelfs niet werden bestraft. In de laaste 2 minuten voor de rust breekt eindelijk een wat betere fase aan voor Rowic. 3 breaks op rij en de stand wordt naar 18-25 getild. Een gaatje is geslagen. Jammer genoeg komt Rotterdam-Zuid weer te makkelijk iets terug en wordt de eerste helft afgesloten met 21-25.

De start van de tweede helft maakt duidelijk dat de betere ploeg vanmiddag Rowic is. En al is de start van de tweede helft goed, het wordt niet uitgedrukt in de score. Precies andersom dus. 26-27. Rotterdam-Zuid blijft, dat moet wel gezegd worden, doorgaan en zorgt er voor dat ze in het spoor blijven van Rowic, dat het vertikt een grotere afstand te nemen. Ondanks dat de fastbreak telkens goed uitpakt, het pakt wat minder uit in de score. Rotterdam-Zuid is inside met drives naar het bord wat scherper en scoort daar makkelijker. Bij 28-29 breekt weer een iets langere en slordige fase aan voor Rowic en Rotterdam-Zuid slaat een klein gaatje en beide ploegen strugglen om te scoren. Degene die nu scoort loopt weg van de ander of haakt af. Gelukkig niet het tweede. Ondanks het feit dat Rowic erg onzorgvuldig is en balverlies lijdt, blijven ze toch doorzetten en komen terug op 32-33. Akties naar het bord gaan in deze fase behoorlijk mis, schoten op afstand willen niet vlotten en het spel van beide ploegen golft heen en weer. De periode eindigt gelijk op 36-36.

Het 4e kwart wordt geopend door Rotterdam-Zuid. 38-36. Een serie van vrije worpen worden door beide teams gemist en Kelly maakt gelijk na 3 minuten zenuwachtig basketball. Het foutenfestival gaat verder en het is stuivertje wisselen qua scores. Kelly en Denise draaien de score de kant op van Rowic (41-44), waarna een onrustige fase aantreedt. Joëlle maakt achtereenvolgens een paar fouten, waar Rotterdam-Zuid niet echt van profiteert en na een fastbreak met een (gefloten!!) onsportieve fout op Joëlle, volgt er nog een Technische fout van de coach en jammer genoeg wordt er niet voldoende van geprofiteerd. 42-45. Echt vechtbasketbal ga je nu zien. Rowic maakt het gaatje groter naar 43-47 en de persoonlijke fouten vliegen in het rond. Van 46-49 en 48-49 komen we in de eindfase terecht van deze, geen goeie, maar wel spannende en boeiende ontmoeting. Hier worden reputaties gemaakt en verpulverd, hier worden de meisjes van de vrouwen gescheiden. Met andere woorden, maak af die pot. Pik in die 2 punten en gauw naar huis! De vrije worpen van Joëlle en Rolinka worden uiteindelijk bepalend voor het kleine verschil dat Rowic nog voorstaat. Rotterdam-Zuid komt nog terug tot 50-51. Het wordt 50-52. En in de laatste turbulente 10/15 seconden van de wedstrijd krijgt Rotterdam-Zuid nog de mogelijkheid om de winst nog voor de neus van Rowic weg te kapen. Uiteindelijk onderschept Joëlle de laatste pass op weg naar het schot van Rotterdam-Zuid en wordt de hard bevochten 2 punten binnengesleept.

Een terechte overwinning van Rowic, die zo naar de thuisclub had kunnen gaan. Overwegend in de wedstrijd het beste van het spel gehad, maar op de cruciale momenten, waarop het aanvalsspelletje goed werd uitgevoerd, jezelf niet belonen met een makkelijke score. Vrij veel missertjes onder het bord, vrij veel fastbreaks die werden gemist. Tel die punten op en Rotterdam-Zuid had geen schiijn van kans gehad. Maar niet getreurd, verliezen kost je punten en die krijg je niet meer terug. Aan het missen van kansen, dáár kun je aan werken. Daarom heet het ook afwerken. Beter te veel kansen dan helemaal geen. Dames 1 maakt het zichzelf moeilijk zegt de titel. Helemaal waar. Maar gelukkig waren Joëlle en Denise, samen goed voor resp. 20 en 10 punten, scherp genoeg om het verschil te maken. Maar elk punt telt en elke goeie pass is belangrijk. Deze overwinning is ook een teamprestatie. Als team hard gewerkt en goed verweerd tegen het soms té fysieke spel van Rotterdam-Zuid. Op naar de top!

Volgende wedstrijd 29 oktober thuis om 18:00 uur tegen koploper Lokomotief. Komen jullie ook??