Phang MIX toernooi 10 juni

Het grote Phang(mix)toernooi voor jong en oud!

Zaterdag 10 juni organiseren we de 2e editie van het oh zo gezellige Phang mixtoernooi, want Phang is al heel lang de Rowic man!. Iedereen mag mee doen, dus ook ouders/verzorgers, opa, oma, broertje, zusje.

Klik hier om je aan te melden!

Rowic MU18-1 toont opnieuw twee gezichten en geeft B.O.B. hoop op meer…

Door Martin Dekker

Hier was ik al eerder. De wedstrijd thuis tegen Cady ’73 was ook al een moeizame wedstrijd thuis en ook tegen hen speelden we als een “natte Dordtenaar”. Het is ergens wel logisch in deze weken. Grotendeels is de ploeg vrij geweest en op reis gegaan. De sneeuw en Covid ’23 opgezocht en aan alles gedacht behalve basketbal. Zeker niet iedereen heeft volop getraind en de automatismen, voorzover die er al zijn of waren, zijn ietwat vervaagd of geheel vergeten.

In de voorbespreking gaf ik al aan dat de ploeg van B.O.B niet meer de ploeg was die we aan het begin van seizoen met 30 punten verschil klopten. Kortgeleden nog maakten ze korte metten met Hurricanes, de koploper, en dat betekent dat ze gewoon vooruitgang hebben geboekt in de manier hoe ze spelen en hoeveel energie zij in de wedstrijd leggen.

We begonnen de wedstrijd niet per definitie slap, maar verdedigend gezien stonden we een beetje 1 op 1 te spelen en lieten we een doorgebroken speler gewoon zijn gang gaan en makkelijk met een lay-up zijn actie afmaken. En binnen no-time stonden we 0-10 achter en schoot de coach alweer in een snelle time-out. Ja guys, ze staan zone. En ik weet het, het is lastig wanneer een tegenstander zone staat en van je 6 schotpogingen gaat er niet één raak.

En juist dan ga je de verkeerde dingen doen. Je gaat dribbelen in plaats van passen en je denkt, omdat zij ook in positie blijven staan, dat jij dan ook moet blijven staan. Maar niets is minder waar. De balcirculatie moet hoog en snel zijn en de beweging groot.  Bij voorkeur met een postspeler die van low en highpost wisselt en met forwards die zorgen voor een overload aan één zijde.
Maarrrr, het schot van de ploeg moet dan wel meer dan redelijk zijn. En dat schot was er niet.

En dan loop je als het ware achter je eigen staart aan. Gelukkig in 2 uitvallen scoort Nigaïl tweemaal en laat het scorebord een 4-10 tussenstand zien. Heel even krijgen we weer wat grip op de tegenstander en Shandro profiteert in eerste instantie niet met 2 gemiste vrije worpen, maar die wordt gevolgd door een driepunter en Rowic haakt weer een beetje aan. Vlak voor het eind van de periode scoort B.O.B. nog eenmaal en na 10 minuten staat er een 7-12 achterstand op ons scorebord. Moreel gezien stond B.O.B. als een huis.

Hun nummer 10 deed ons zowel in de eerste als de 2e periode pijn. Op cruciale momenten maakte hij het verschil door hun voorsprong een klein stukje te vergroten, ook in de momenten van de 2e periode dat we wisten aan te haken. Maakten we 12-12, dan sloeg nummer 10 weer toe en was het gat weer 8 punten. Dat we de eerste helft moesten afsluiten met een tussenstand van 14-22 was klip en klaar een zeker mate van afgang. Beetje sterk uitgedrukt, maar zo voelde het wel. 14 punten in één helft?

Je bent geen coach wanneer je ze dan niet even toespreekt. En dat hoeft niet altijd gepaard te gaan met een uitbrander. Het was voldoende om tegen ze te zeggen: “Die eerste helft jongens, die was niet best. Als we zo verder spelen in de tweede helft, dan verlies je gewoon van deze leuke ploeg. Want zij gaan er namelijk wél voor! Zij gooien alles in de strijd om jou van het scoren af te houden en wij staan gewoon toe te kijken hoe zij een leuke actie maken…”

“Dus heren, ik weet niet hoe het met jullie zit, maar we gaan hier aan het eind van de wedstrijd niet als verliezer van het veld!!!”.  En wanneer je ze dan aankijkt, dan zie je door de ogen heen dat ze er hetzelfde over dachten. Want zelf (dat denk ik dan) voelden ze een beetje schaamte en een beetje vernedering, over hoe ze de eerste helft hadden gespeeld. En dat is genoeg. Want ze zijn tot veel meer in staat, maar ze belonen zichzelf niet vaak genoeg. Heel af en toe zou je willen dat wat ze op de training laten zien, dat ze dat in hun tasje meenemen naar de wedstrijd.
En ik ben natuurlijk geen beginner. Ik weet heus wel dat een bepaalde wedstrijdspanning ervoor zorgt dat je niet helemaal loskomt en dat je acties dus niet altijd goed uitpakken. Gelukkig voor ons liet Nigaïl vandaag zijn schroom en zijn wedstrijdcomplex achter in de kleedkamer. Want daar had hij in de afgelopen wedstrijden behoorlijk last van. Want wanneer je hem tekeer ziet gaan op de training en door niemand is af te stoppen, dan hoop je dat ie dat in de wedstrijd óók laat zien. En eindelijk lukte dat vandaag. Niet in de eerste 2 perioden, maar goed, dat gold dus eigenlijk voor de hele ploeg.

In de voorbespreking van de tweede helft spraken we af dat, om deze wedstrijd te kunnen winnen, we harder moeten werken, meer elkaar moeten helpen, want B.O.B. bewees in de eerste helft dat iedereen die in de bucket kwam door 3 of 4 man werd besprongen. En dat kan ook wanneer je helpside speelt in een man-to-man. Niet toekijken, maar ingrijpen! Zelfs wanneer je je man moet laten gaan. De man mét de bal gaat altijd voor.  En nog iets. Ga naar het bord. Vlieg er in. Lok fouten uit en als je naar het bord gaat, visualiseer je in je hoof dat je gaat scoren en hoe en dan scoor je ook.

Grappig om te zien dat ze je dan staan aan te kijken, zo van: “Koekoek! Allemaal nog op een rijtje, coach?” Maar als je ze dan ziet starten in de tweede helft en je ziet ze naar het bord gaan, ineens zie je dan ook de overtuiging om die rotbal in dat rotnetje te leggen. Niks missen onder het bord. Niet timide zijn, maar er bovenop vliegen. Rebounden, rebounden!! Bal los??? Springen, duiken, alles is toegestaan. En met een hele andere energie maakt Rowic in koud 4 minuut 17 seconden de achterstand van 14-22 op 25-24. Stijn, 2 x Nigaïl en 2 x Emmanuel zorgden daar mede voor.

En een signaal van de tafel volgt. Time-out van de coach van B.O.B.. En ik roep naar de spelers, time-out voor de tegenstander!! En de coach van B.O.B. riep me toe: “Tja, ik kan niet anders!” Na de wedstrijd zei ie nog dat ie zich al afvroeg wanneer wij zouden gaan basketballen en hij had zijn spelers al gewaarschuwd dat ze niet moesten gaan spelen alsof ze al gewonnen hadden. Met een driepunter en een tweepunter van Nigaïl, een drive naar het bord van Emmanuel, een drive van Jamie naar het bord met een bonus (helaas gemist) een score van Shandro en dan wéér een drie- en tweepunter van Nigaïl leidt uiteindelijk tot een tussenstand van 39-31. Het 3e kwart werd overtuigend gewonnen door Rowic met 25-9.

Het 4e kwart werd gewonnen met 9-4. Weinig punten voor de laatste periode, maar dat komt dan ook door die uitstekende 3e periode. Tijdens een time-out gaf ik ook aan dat ik er trots op was hoe ze gezamenlijk B.O.B. in de tweede helft hebben aangepakt, maar vooral hoe ze zichzelf hebben aangepakt en ervoor hebben gezorgd dat ze de wedstrijd hebben gewonnen. Want het zag er aan het eind van de eerste helft écht naar uit dat ze roemloos ten onder zouden gaan. Maar zo sluiten we niet af. Petje af jongens. Keihard gewerkt voor dit resultaat.

Volgende week 18 maart beginnen de wedstrijden die gaan bepalen of we meedoen voor de 1e plaats, want we zullen dan bij Rotterdam-Zuid moeten bewijzen dat we kerels zijn en uit het juiste hout zijn gesneden. Wedstrijden tegen RZ gaan altijd ergens om en ze zijn altijd kielekiele qua uitslagen. Winst daar in Rotterdam is de eerste stap op weg naar het ultieme doel.

Scores: Nigaïl 21 punten (3x 3punters), Shandro 12 punten (2x 3punters) Emmanuel 8 punten, Stijn 3 punten, Jamie 2 punten, Thomas 2 punten.

Coach.


Rowic Dames 1 maakt het flink spannend

Zaterdag 11 maart

Afgelopen zaterdag speelden de Rowic dames 1 opnieuw tegen de Utrecht Bulls, ditmaal op eigen veld. De vorige wedstrijd tegen de Bulls was erg spannend en nipt gewonnen door Rowic. Het eerste kwart begon sterk voor Rowic met een 12-5 voorsprong. In het tweede kwart liepen de Bulls echter in en werd de voorsprong van Rowic kleiner, Juta was lekker aan het bikkelen met haar rebounds onder de basket al voelde ze zich soms wat kort vergeleken met de lange dames van Utrecht Bulls maar met een 21-17 stand gingen we de rust in.

In het derde kwart maakte Joelle en Rolinka allebei een driepunter en na goed teamspel en goede defence werd de stand 34-23. Rowic leek goed op weg om de wedstrijd te winnen, maar in het laatste kwart werd het toch nog spannend. De Bulls kwamen steeds dichterbij en het leek erop dat de vorige wedstrijd zich herhaalde, maar dan andersom. Met nog een paar minuten te spelen stond het gelijk, maar dankzij twee belangrijke vrijeworpen kwam Rowic drie punten voor te staan.

In de laatste vijf seconden van de wedstrijd besloten (had verlenging kunnen worden) de Bulls nog een fout te maken op Rolinka, waardoor zij twee vrije worpen mocht nemen. De stand was op dat moment gelijk, maar met één rake worp kwam Rowic op voorsprong. De Bulls namen nog een time-out met drie seconden op de klok, Geena ging helemaal los in de hustle in de laatste 3 seconden en zorgde dat ze de bal niet meer kregen. Met een eindstand van 43-42 wonnen de dames opnieuw van de Bulls, maar het was wederom een erg spannende wedstrijd.

Volgende wedstrijd is zaterdag 25 maart waarbij eerst de meiden van Rowic (VU14) (16:00) en daarna de dames tegen BS leiden moeten spelen om 18:00 uur in de Sportboulevard. Kom je ook aanmoedigen?


Ouderbetrokkenheid en meer...

Ouderbetrokkenheid is de betrokkenheid van ouders bij de opvoeding en het onderwijs van hun kind, zowel thuis als op school of bij de sportvereniging. Ouders die bijv. belangstelling tonen in de schoolontwikkeling van hun kind, bezoeken ouderavonden en zorgen dat hun kind huiswerk maakt en de nodige begeleiding krijgt. Ouderparticipatie is de actieve deelname van ouders aan schoolactiviteiten. Denk aan voorleesouders, nakijkouders en ouders die helpen met het optuigen van de kerstviering.

Maar dat is op school. En ja, daar vragen ze natuurlijk óók om je betrokkenheid. Alsof je als ouder niet betrokken bent bij je kinderen. Wij begrijpen dat je wellicht te druk bent om iets bij een sportvereniging te gaan doen. Maar, aan alles zit een maar. Om je kind of kinderen een onbezorgde sportbeleving te kunnen geven, zijn nu eenmaal vrijwilligers nodig om dat allemaal in te vullen.
En wij doen het graag. Maarrrrrr….we zijn helaas niet met genoeg vrijwilligers! Het is niet anders. We zijn ook niet de enigen die last hebben van onderbezetting en een tekort aan capaciteit.

En wat gaan we daar aan doen, Rowic?

En daarom is de afbeelding van John F. Kennedy aan deze tekst toegevoegd. Rowic heeft niet overal antwoord op. Vervang het woord ‘country’ door ‘club’ en je snapt de bedoeling. We draaien de vraag gewoon om. Wat kan jij voor ons doen? Wat kan jij voor ons betekenen? Want in alle geledingen van onze vereniging komen we ‘handjes’ tekort.

We zoeken trainers. We zoeken teammanagers. We zoeken assistent-trainers. We zoeken zaalwachten. We zoeken tafelaars. We zoeken commissieleden. We zoeken scheidsrechters. We zoeken géén gatenvullers. We zoeken mensen, die begaan zijn met de club van hun kind(eren). Die begrijpen dat vele handen licht werk maken. We zoeken mensen die eigenlijk een langere relatie met ons willen aangaan, in welke vorm of hoedanigheid ook. En ja, een kind waardeert de betrokkenheid van de ouder en waardeert dat een ouder participeert en daadwerkelijk iets doet voor de sport waar het kind van houdt. En ja, óók wij spelen in op de emotie. Want sport is emotie.

Wat willen we eigenlijk het liefst? Niet dat je binnen komt lopen en zegt: “Hallo, ik ben de oplossing van al jullie uitdagingen!” Dat zou mooi zijn, maar we vinden het belangrijker dat je hierop reageert en bij jezelf te rade gaat of je wel iets zou willen betekenen voor onze basketbalclub. Daarna zouden we het prachtig vinden wanneer je contact met ons opneemt.

Hoe helpen we?
We gaan helpen waar we kunnen. We gooien je niet zomaar in het diepe. Je krijgt zwemles. We zorgen voor begeleiding. We zijn een klankbord, maar ook niet altijd en direct beschikbaar. Je bent vrijwilliger, maar wij ook. We laten je geen wurgcontract tekenen, maar we hopen op jouw welwillendheid en ongebreidelde inzet….

We zijn op zoek naar trainers voor onze immer groeiend aantal jeugdleden. Natuurlijk scheelt het wanneer je ervaring hebt met basketbal. Maar het is géén voorwaarde. Wij zijn als vereniging bereid om je een starterscursus (Fastbreak) te laten volgen (en te betalen) via de Nederlandse Basketbal Bond. Met een inspanning van 3 á 4 avonden wordt je op weg geholpen door theorie en praktijk, zodat je een goed begin kun maken van een trainerscarrière bij Rowic! Zoals gezegd, we laten je niet vallen. We zullen je gaan begeleiden totdat je op eigen benen kunt staan. Daarna houden we de vinger aan de pols en controleren we regelmatig je hartslag.

Zullen we eens praten?
Ben je inmiddels geïntrigeerd door onze prikkelende woorden? Maar wil je toch eerst eens rustig praten? Wil je meer informatie over wat er allemaal mogelijk is? Maak een afspraak voor een kop koffie of thee in de Sportboulevard en kom bespreken wat jij kunt doen voor ‘jouw’ club.

Neem dan contact op met Martin Dekker, bestuurslid van Rowic. Hij is voor jou beschikbaar op de avond dat hij training geeft aan de Mannen onder 18-1, namelijk de woensdagavond van 19:30 - 20:15 uur in de Sportboulevard te Dordrecht.

Kan je niet op woensdag? Neem in dat geval dan contact op met Helen Breeman-Weidema, bestuurslid van Rowic, op de dinsdag- of donderdagavond na haar eigen Dames 1 training in de Sportboulevard. Dinsdags na 21:00 uur en donderdags na 22:00 uur. Je kan vooraf ook even bellen voor een afspraak. Wellicht komt een andere dag ons of u beter uit. Vraag ons nummer even aan de trainer/coach van het team van je kind. Dan komt het vast goed.

Kan mailen óók? Uiteraard. Mail ons via info@rowic.nl. We nemen dan, zo snel als mogelijk is, contact met je op.


Rowic MU18-1 slikt thuis bittere pil in slotfase tegen Rotterdam-Zuid MU18-1…

Rowic MU18-1 slikt thuis bittere pil in slotfase tegen Rotterdam-Zuid MU18-1….
Door Martin Dekker

Zondag 29-1-2023. Een derde wedstrijd van het voorjaarsseizoen tegen een ‘bekende’ tegenstander. Uit of thuis, het zijn telkens en opnieuw wedstrijden op het scherpst van de snede. Het zijn ploegen die elk seizoen aan elkaar gewaagd zijn. Ene keer winnen zij, andere keer winnen wij. En het verschil in punten is elke keer minimaal. En ze geven elkaar in de wedstrijd ook geen centimeter ruimte. En dat wrijft. En dat schuurt en dat irriteert.

Dit wordt geen lang verslag. Mag dan wel een man zijn van veel woorden (weinig wol hoor ik achterin de zaal fluisteren…), uitvoerig verhandelen over een nipt verloren wedstrijd is ook mijn sterkste punt niet. Nu kan ik natuurlijk wel stuk voor stuk de spelers op de gril leggen en ze lik op stuk geven voor al die momenten, dat ze niet opletten op een training of dat ze af en toe zoiets hebben van: “Ja dûh, been there, done that…”. Tegenargumenten zijn natuurlijk dat ik ze ‘weer’ niet goed heb voorbereid, dat de tactiek niet deugde, spelletjes die we spelen zijn simpel en werken niet, maar het is allemaal onzin.  Een wedstrijd valt en staat met de instelling hoe je het veld ingaat en de vorm van de dag.

Die vorm zijn we al een tijdje kwijt, maar winstpartijen verbloemen dat. Individuele uitspattingen verhullen een vormcrisis. Vandaag, het moet gezegd worden, speelden Emmanuel en Shandro een meer dan puike wedstrijd. Emmanuel hield ons in de tweede helft in het spoor van RZ en Shandro deed dat min of meer in de tweede helft. Maar 2 man van de 9 is nét niet voldoende. Uitzonderingen daargelaten, de hele ploeg speelde op momenten een ‘verloren’ wedstrijd. Veel verkeerde keuzen maken in een wedstrijd, verkeerde passing dat leidt tot veel turnovers, niet als team rebounden om de bal in de ploeg te houden, kijken naar een situatie in plaats van er iets aan te doen, niet die ‘over mijn lijk’ mentaliteit tonen, door te gaan voor elke losse bal, het zijn typisch voorbeelden van niet goed in je vel zitten en je minderwaardig voelen aan je tegenstander. Onnodig, want we zijn beter dan dat. Een natuurlijk misten we vandaag Ewout en Thomas. Beiden zijn ze natuurlijk vaardig en ervaren genoeg om in deze wedstrijd van waarde te kunnen zijn. Maar goed,

Eén manneke die daarbij positief opviel was Lex. Losse bal? Half losse bal? Bijna vaste bal? Het maakte niet uit, hij maakte als enige de indruk strijd te willen leveren tegen die gasten uit de grote stad. Maar dit weten de mannen zelf ook wel. Ze kwamen zelf ook balend naar de kant bij een wissel, krachttermen gebruikend om uit te drukken dat ze ‘klote’ stonden te spelen.
Maar hoe waardeloos ze zich zelf ook vonden, de inzet werd naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter. Er werd steeds meer geknokt om eruit te halen wat erin zat. Aan het eind kregen we de kans om RZ alsnog pijn te doen, maar het moet gezegd, zij speelden het prima uit. Als het balletje net naar links rolt op de ring en niet naar rechts, dan had Nigaïl ons vege lijf gered in the dying seconds of the game. En hadden we er nog een verlenging uitgesleept. En verlengingen hebben we vaker gespeeld en vaker gewonnen dan verloren. Maar het mocht niet baten. De 56-58 uitslag stond vast.

Nog wat geharrewar na de wedstrijd met RZ spelers gaf alleen maar aan dat beide kampen er veel aan gelegen was om deze pot te winnen. Het was een 4 punten wedstrijd aan het begin van het seizoen. Zij komen door deze winstpartij op de 2e plaats en wij zakken van 2 naar 4.
Maar we pakken het weer op. In deze competitie zijn er weinig makkelijke wedstrijden. Kop omhoog. Volgende keer komen we ze weer tegen en dan slaan wij weer toe. Wat moet je anders??

Scores:

Emmanuel 17 pnt, 5 fouten!  Shandro 17 pnt, 4 fouten.
Nigaïl 9 pnt/1 fout, Lex 7 pnt/2 fouten, Joost 4 pnt/1 fout, Stijn 2 pnt.

Nieuwe afspraak: zondag 12 februari 2023 om 17:30 uur uit tegen BV Juventus MU18-1.


Rowic MU18-1 behaalt maximaal resultaat in moeizame ontmoeting…

Door Martin Dekker: 

De titel is een eufemisme. En geen understatement.

Een eufemisme is een woord of een formulering met een verzachtend, verhullend of verbloemend karakter. Eufemismen worden gebruikt ter vervanging van aanduidingen die men bedreigend, kwetsend, onfatsoenlijk, onaangenaam of in een andere zin te negatief vindt.

Als ik dan zeg dat onze wedstrijd tegen Cady ’73 een moeizame ontmoeting was, dan bedoel ik eigenlijk te zeggen dat we als een ‘natte krant’ speelden. Nou is ‘natte krant ook weer een gezegde en zo lijkt dit stukje op een les in Nederlandse taal. En dat is eigenlijk de bedoeling niet.

Maar de waarheid is het wel. Het was niet alleen mijn mening, de spelers zelf hadden ook zoiets van: ‘wat zijn we aan het doen’? En het is niet dat ze dit niet vooraf wisten. Tuurlijk wisten we dat Cady vorige week nog een pak op hun broek hadden gekregen in hun uitwedstrijd tegen Juventus. 94-33. En ondanks dat je dit benoemt, dan zeg je er uiteraard bij: “Denk er niet te makkelijk over! Je moet de wedstrijd nog spelen! Je hebt nog niet gewonnen, je moet nog beginnen!” Wat je ook zegt, het komt niet binnen op de juiste plek in de hersenen. Dit stukje tekst komt terecht bij de opslagruimte in het hoofd, dichtbij de meatus acusticus externus… ofwel de uitwendige gehoorgang. Die opslagruimte is vaak leeg, vandaar dat de ‘acusticus’ erg goed te noemen is.

Na een enkele minuut schoot deze topcoach (ahum) al in een time-out. Hmmm, mijn werk niet goed gedaan. Ik heb ze niet goed voorbereid op wat komen ging. We stonden al met 2-4 achter en tuurlijk, er is nog een hele wedstrijd te spelen, maar als we zo de wedstrijd openen en we blijven zo spelen, dan staat het diep in de tweede helft 18-19 en moeten we er alles uithalen om deze wedstrijd alsnog binnen te slepen.

En het zeker geen slechte basis waarmee we de wedstrijd openden: onze captain, topschutter in de vorige wedstrijd Ewout, Rik, Thomas, Shandro en Nigaïl. Nigaïl die afgelopen donderdagavond op de training een supertraining had. Zowat alle schotpogingen, afstand, in the bucket, floaters, gingen raak en hij was absoluut niet af te stoppen. Maar zelfs met Ewout en Nigaïl ging het uitermate stroef.
Natuurlijk moest er gewisseld gaan worden. Pas nadat Emmanuel erin werd gebracht, begon het iets beter te lopen en Emmanuel kun je altijd goed gebruiken om de defense van de tegenstander open te breken en pijn te doen. Ook heeft ie een Le Bron-achtige manier van het blocken van de bal en dus zogezegd zo gedaan. Met het inbrengen van Emmanuel en Joost, slaan we een klein gaatje en ronden we de dramatische 1e kwart af met een voorsprong van 14-7.

Het tweede kwart liet geen beter beeld zien. We hadden vandaag 6 man op de bank en dat is eigenlijk teveel voor een wedstrijd als deze. Als het niet draait, dan wil je ze eigenlijk meer speeltijd geven om ze het samen in het veld zelf op te laten lossen. Maar wanneer je telkens spelers door wisselt, dan krijg je dat niet voor elkaar. Het is namelijk makkelijker een speler in te passen of toe te voegen, wanneer de groep goed speelt en vooral goed samenspeelt. Je haakt als wisselspeler dan veel makkelijker aan. En nu, als je wisselt, staan er 4 man te ‘klooien’ en dan ga je automatisch meeklooien.

De rust brak aan en het was stuivertje wisselen. In het tweede kwart werd het gaatje van 7 punten vergroot tot 9 punten en dat was eigenlijk bijna een gelijkspel in het tweede kwart. (11-9). De ruststand was dus 25-16. En dat is voor Rowic U18-1 eigenlijk een ondermaatse prestatie. Maar een voorsprong is een voorsprong, maar het was wel duidelijk dat er uit een ander vaatje getapt moest worden.

En dat werd hen dan ook wel duidelijk gemaakt aan het begin van de tweede helft. Nu meteen vanaf het begin er in vliegen en duidelijk maken aan Cady dat het hier stopt en in Dordrecht voor Cappellenaren helemaal maar dan ook helemaal niks te halen is. In het 3e kwart werd dan ook duidelijk gemaakt dat het spel niet geweldig was, maar dat we de kaas niet van onze tosti laten eten. De periode werd beslist met 17-2 en het gaatje werd een gat en de spelvreugde nam toe. Zo gaat het ook meestal. Speel je beter, dan voel je je beter en wanneer je je beter voelt, dan ga je eerder beter spelen dan slechter.

De kopjes begonnen bij Cady een beetje te hangen. Duidelijk werd dat ze tekortschoten en Rowic niet konden afstoppen. Over de hele linie werd hard gewerkt en er werd redelijk door gewisseld met Lex, Emir, Stijn, Joost en Jamie. Op Jamie na, viel iedereen in de punten en dat op zich is een vooruitgang. Zelf als coach vind ik het leuk dat iedereen een deel heeft in de score en dat is het volgende doel voor de komende wedstrijden. Jamie had vandaag zeker de kans om op het scorebord terecht te komen, maar het zat ‘m niet mee. Beetje pech, maar dat maken we de volgende keer wel goed. Het zal ‘m overigens een rotzorg zijn, want zijn eigen team U12-4, waar hij coach van is, won vandaag zijn 2e wedstrijd en als coach myself snap ik zelf ook wel dat ie dat resultaat het allerleukste vind. Dus James? Opnieuw gefeliciteerd. 2 op 2 gewonnen, net als de U18-1!

De 4e periode was er één van consolideren en de voorsprong uitbouwen. Ewout deed vandaag opnieuw zijn best om topscorer te worden (net als vorige week), maar de basketbalgoden waren vandaag niet met hem. Driepunters werden airballs en sommige schoten kwamen bovenop de bordrand terecht. De hilariteit op de bank was er niet minder om. Maar het moet gezegd worden, die A16 smile bleef gewoon op zijn gezicht staan. Hij liet zich niet uit het veld slaan.

Een wissel van onze captain kon niet uitblijven en zijn smeekbede in het 4e kwart om er weer te worden ingebracht, kon natuurlijk niet worden gehonoreerd. Ergens in de wedstrijd had Ewout wonder boven wonder een driepunter weten te scoren en zijn lach was toen breder dan de A16. Maar helaas bleef het daarbij. Geen gebaksbelofte deze keer. Ik trapte er ook niet in toen hij weer wilde invallen in het 4e kwart. Ja hoor, waar is dat gebak dat je vorige keer beloofde?

Over het algemeen stonden we ons mannetje in de 3e en 4e kwart en speelden we soms zoals we eigenlijk altijd willen spelen. Hoog tempo, veel passes, beweging en de vrije man zoekend. En heel soms kwam dat er prachtig uit. Goeie strakke passes onder het bord en wachten totdat er iemand helemaal vrijkwam. In principe moet je ervoor zorgen dat je geen scheidsrechter nodig hebt voor de punten onder het bord. Probeer niet te scoren wanneer je door 2/3 man wordt verdedigd. Fake en pass naar de vrije man. En als je dat dan ziet gebeuren, dan volgen de complimenten vanzelf direct aan de zijlijn. Uiteindelijk wisten we toch nog een groter verschil op het scorebord te maken. 36 punten. 4e kwart 23-11.  Uiteindelijke uitslag: 65-29.

Scores: Emmanuel 18, Shandro 15, Nigaïl 7 (1x 3P), Thomas 6, Rik 6, Joost 4, Ewout 3 (1x 3P), Stijn 2, Lex 2, Emir 2 en helaas Jamie 0.

Volgende week zondag krijgen we een zwaardere uitdaging te verwerken. Wedstrijden tegen Rotterdam-Zuid zijn altijd op en top spannende wedstrijden. Verschillen tussen de teams is er eigenlijk weinig en we zullen er dan écht moeten staan vanaf de eerste tot de laatste minuut. Verslappen is er niet bij. Motivatie en inzet mag geen tekort aan zijn. Dus werk aan de winkel, jongens. The road to glory continues…..

Afspraak:  Zondag 29-1-2023 om 14:00 uur in de Sportboulevard Dordrecht


Rowic MU18-1 op dreef in uitwedstrijd in Oud-Beijerland...

Om een uur of 4, op een zeiknatte zaterdag 14 januari, verzamelden de mannen zich achter de Sportboulevard, om af te reizen naar Oud-Beijerland om tegen de plaatselijke basketbalclub B.O.B. hun eerste wedstrijd van het nieuwe jaar 2023 af te werken. Aan het eind van het jaar 2022 ging de geplande wedstrijd tegen B.O.B. MU18-1 niet door. En in december kregen beide verenigingen het niet meer voor elkaar om tegen elkaar uit te komen. En dus waren de verwachtingen gespannen hoe het zou gaan verlopen. Zij waren weliswaar in onze vorige halfjaarcompetitie onder ons geëindigd, maar zoals wel vaker blijkt in onze leeftijdsklasse, je kunt zowel winnen van iedereen als verliezen van iedereen. De vorm van de dag is heel vaak erg bepalend. Hoe ze opstaan op die dag, wat ze meemaken op die dag, alles wordt meegenomen in de ‘vorm van de dag’.

Nou ben ik een ouwe vent en ik hoor je denken: “Hey ouwe, wat weet jij daar nou van?” Gelukkig hoor ik het je denken, want laat ik zelf niet gaan denken, dat je dát hardop gaat zeggen! Je kunt namelijk te ver gaan. Je zegt maar gewoon u. Nee, in deze leeftijdsklasse is stabiliteit van vorm en inhoud af en toe ver te zoeken. Maar als ze dan eenmaal ‘hot’ zijn, dan zijn ze ook écht ‘hot’!
Maar het tegengestelde is vaak óók waar.

Vandaag waren we niet compleet. Emir had afgezegd en Joost ook. Constantijn had zich voor het eind van 2022 al teruggetrokken van het team. Studie en verhuizing kunnen onoverkomelijk zijn om je sport te kunnen blijven beoefenen. Voor het aantal spelers maakt het weinig uit. Op papier hebben we 12 spelers en in de problemen komen we eigenlijk nooit. Da’s dan één van de voordelen, want een grote groep van spelers op je bank hebben zitten bij het spelen van een wedstrijd is verder nooit prettig. Voor je gevoel ben je alleen maar aan het wisselen en op een gegeven moment houd je niet meer bij, wie je eerst had ingebracht en wanneer je een ander weer had gewisseld.
Met een grote groep van spelers met onderlinge verschillen in kwaliteit (want die zijn er nou eenmaal) is het vaak erg lastig om een evenwichtig team op het veld te laten spelen.

Maar met 9 spelers is het normaal gesproken redelijk fijn om een wedstrijd te spelen. Je kunt behoorlijk wat fouten incasseren voordat je met het spelersaantal in de problemen komt. Daarnaast kun je van de wedstrijd een zgn. ren en vliegwedstrijd maken. Hoog tempo offense en defense met gebruik van pressing en een bijbehorend hoog tempo van wisselen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat ze het koppie erbij houden en slim basketballen. Dat heb ik dan liever.

Na een lekkere warming-up was het handjes schudden, elkaar succes wensen en klaarstaan.
De sprongbal werd gewonnen en de opdracht was duidelijk. We hebben 2 aanvalsspelletjes, de 1 vier ofwel 14 en de Flex Offense. We zouden deze strategie niet verplicht elke aanval spelen en zeker niet om mee te beginnen. Even de kat uit de boom kijken en zien waar B.O.B. mee komt. Ik haal even de punten bij B.O.B. weg, dat tikt makkelijker. BOB stond in een variant van een M2M in een zone-opstelling. Iets anders kan ik er niet van maken. Het was wel een Man-2-Man, want ze liepen wel mee met hun aanvaller, maar het zag er raar uit. Er was er dan ook één van ons team, die daar dan ook direct handig gebruik van maakt. Ewout zag zijn kans schoon en drukte meteen af in 3-puntsland.

Liet die 0-3 op het bord volgen door een normale tweepunter, liet Nigaïl er even een driepunter in ploffen, maakte zelf de ‘Rotterdammer’ (0-10), om na een toevallige rake score van BOB er nog een ‘Curry’ in te gooien. BOB deed voor spek en bonen mee, scoorde er nog één van 2 en liet het eerste kwart door Stijn afsluiten met de helft van vrije worpen en een normale score. Als je het dan allemaal goed gelezen hebt en hebt gesnapt wat ik bedoelde, dan weet je dat de stand na 10 minuten 4-16 is. En dat was het.

Het tweede kwart vond ik in mijn app géén score terug van Ewout. Niet dat ie moe was, maar ik haalde hem er gewoon uit. Het zijn aardige jongens van BOB, inclusief de coach(es) en je kunt het niet maken dat je Ewout telkens op ze afstuurt. Je bent tenslotte op bezoek. En om het in dit verslag nou de hele tijd maar te hebben over Ewout is ook zo saai. Hij, nummer 14, scoorde vandaag maar liefst 26 punten, waarvan 4x driepunters.

In zijn kielzog gevolgd door Nigaïl met 12 punten (2x driepunters). Emmanuel met 10 punten. Shandro met 9 punten. Stijn met 5 punten en Lex met 1 punt. Dit is vooral leuk voor de scorers in de wedstrijd, maar de niet-scorers lieten zich natuurlijk in de wedstrijd niet onbetuigd. De overwinning van vandaag was een gezamenlijke inspanning. Er werd ditmaal goed geluisterd naar de coach. Halverwege de eerste periode (volgens mij) verwerd de M2Mzone van BOB tot een échte zoneverdediging. Daar waar hun M2M al weinig uithaalde, de zone die zij speelden, was er één van weinig activiteit en beweging. De hoeken werden niet verdedigd en wij konden lekker vrijuit passen, de kop inspelen en de bal laten gaan. Tegen deze ‘zone’ werden toch maar liefst 6 driepunters geschoten en een reeks van andere tweepunters. Er was op het moment dat zij omschakelden van de M2M naar de zone ná een time-out een grappig moment. Wij zetten een screen op de lowpost van BOB en onze speler liep inderdaad weg, maar de verdediger niet. Daar stonden we even met een mondje vol kiezen. Waarom loopt ie nou niet mee???? Huh, guys?? Ze staan zone. Ja, ik weet het, het lijkt heel erg op hun M2M, maar het is toch écht een zone. Gelukkig is BOB verder de hele wedstrijd zone blijven spelen. Verwarring was groot.

Begin tweede helft liet Rowic MU18-1 de teugels meteen al aan het begin vieren en kregen we de ene fastbreak na de andere om de oren. Een beetje te gemakkelijk naar de zin van de coach. De opdracht was duidelijk: Begin niet te makkelijk. Pak ze aan zoals je dit in de eerste helft deed en pak ze op. Maar zoals zo vaak bij sport, als de stand het toelaat, nemen ze gas terug en denken ze er wat makkelijker over. Dat is nou de reden dat je een coach hebt. Want die snapt hoe dat werkt. En die is niet makkelijk, dus na wat punten-en gezichtsverlies herstelden ze ‘the order of things’ en werd BOB weer vastgezet, bij balbezit werd de tijd opgemaakt door Rowic en bleven de puntjes gewoon bij elkaar geharkt worden.

De tweede helft werd de voorsprong door Rowic uitgebouwd van 10-32 naar 31-63 en met de complimenten van de coach van BOB, die aangaf dat we beschikken over een goeie ploeg, die vooral sterk was in zijn defense. Daar heeft ie wel een punt, we scoren niet altijd makkelijk, zeker niet zoals vandaag, maar defensief staan we ons mannetje wel. Vlak voor tijd heeft de coach ‘het gebak’ van Ewout veiliggesteld door hem 1 minuut vóór tijd nog in te brengen. Wonderwel scoorde hij nog 4 punten, waardoor we de volgende keer op gebak worden getrakteerd!! Ik doe er nog wat te drinken bij (doen we als we thuisspelen) en dan houden we alsnog het feestje.

Komende wedstrijd: Zaterdag 21 januari 2023 om 16:00 uur. Rowic MU18-1 - Cady ’73 MU18-2.

Ontbrak u in Oud-Beijerland???? Dan hopen wij u te verwelkomen in Dordrecht. Zie de afspraak hierboven. ‘The road to glory’ begon afgelopen zaterdag en gaat verder op 21 januari! Wij gaan ervoor!


Scheidsrechterscursus

Beste basketballers,

Graag nodigen we je uit voor de scheidsrechterscursus voor clubscheidsrechters (BS2) op zaterdag 7 januari 2023!
Vanuit de NBB bestaat de cursus uit 2 workshops, een oefenwedstrijd fluiten en een Proeve van Bekwaamheid (examenwedstrijd fluiten). Om het voor jullie makkelijker te maken hebben we deze onderdelen gecombineerd in 1 dag, waardoor je dus in een paar uur je scheidsrechtersdiploma kunt behalen.

Het programma ziet er als volgt uit:
Vanaf 9.45u inloop in sporthal Optisport Dordrecht
10u-12u theorie door Sandra Bakker, bondsscheidsrechter NBB
12u-12.30u pauze (neem zelf lunch mee!)
12.30u-15.30u oefenwedstrijden/Proeve van Bekwaamheid

Wat moet je meenemen?
- Sportkleding voor spelen oefenwedstrijden
- Basketbal/-zaalschoenen
- Fluitje (als je dit hebt)
- Lunch
- Drinken

Let op: volgens het clubreglement (https://www.rowic.nl/club-reglement/#tafelen) kun je als wedstrijdspelend lid van een U16-team of hoger ingedeeld worden om wedstrijden te fluiten, je moet dan in het bezit zijn van een scheidsrechtersdiploma. Het volgen van een scheidsrechterscursus is dan ook verplicht!

We hopen je te zien op 7 januari!

Met vriendelijke groet,
Arbitragecommissie DBV Rowic


Rowic dames 1 wint knap na achterstand

Rowic dames 1 wint knap na achterstand

Een wedstrijd op zondagavond is niet gebruikelijk voor de Rowic dames. Het werd gecombineerd met een middagje poolen en gezamenlijk eten. Na al die gezelligheid moest er nog wel gespeeld worden. Juta mocht eindelijk aantreden na een lange schouderblessure. Dus het Rowic dames teams was eindelijk compleet.

De Rowic dames moesten nog wel even inkomen in de eerste helft. De tegenstander begon snel met een voorsprong van 5 punten. Deze werd door de dames weer teruggeschroefd naar 1 punt en zo wisselende het elke keer af. Er werd door beide teams veel gemist en dit resulteerde in een ruststand van 20-19.

Het derde kwart werd sterker begonnen. Er werd minder gemist.
Met name Rolinka domineerde dit kwart met drie-punters en trick-shots. Maar ook de tegenstander wist onder het bord tot score te komen waardoor het eindstand derde kwart 39-37 stond in het voordeel van Utrecht Bulls.

Begin vierde kwart wisselende de scores weer af. Maar door wat minder scherpte bij Rowic kwam er toch een achterstand van 6 punten met nog 3 minuten op de klok. Een time-out werd genomen. Na de time-out werd het gas opengezet door de Rowic dames. Joelle had een aantal steals waaruit een score kwam. Goed teamspel domineerde de laatste minuten. Rolinka maakte de gelijkmaker en met nog 11 seconden op de klok, wist ook Marjolein de basket te vinden door wederom een steal van Joelle. Rowic ging met de winst naar huis, eindstand 52-54


Wedstrijdverslag: Dames 1 maakt het zichzelf moeilijk...

Dames 1 maakt het zichzelf moeilijk....

Verslag door Martin Dekker:

Afgelopen zondag 9 oktober moest Dames 1 aantreden bij en tegen Rotterdam-Zuid. Een gevecht na 2 wedstrijden in de middenmoot en een kans om aan te haken bij de leidsters in de competitie. Dus het ging wel ergens om. Na het thuisverlies tegen Binnenland met maar 10 punten moesten de ruggen worden gerecht, koppies omhoog gericht en punten worden gehaald. Na een rommelige start met balverlies over en weer nam Rowic het initiatief met een 7-9 voorsprong. Met regelmaat ontsnapte Joëlle aan het gewoel met diverse fastbreaks en scores daaraan gekoppeld. Na deze beginfase oogde het spel van Rowic sterk en kregen ze veel mogelijkheden, maar de passing bleek onvoldoende. Rowic kreeg een behoorlijk aantal opgelegde kansen om de score verder uit te bouwen, maar de eerste periode werd met een klein verschil afgesloten. 11-15.

Bij de start van de 2e periode leek Rowic uit te gaan lopen op Rotterdam-Zuid, maar ze faalden jammerlijk in de fastbreak. 3 breaks op een rij werd niet uit gescoord en daardoor was de schade voor Rotterdam-Zuid beperkt. 11-17. Op dat moment ging de (bonds)scheidrechter rare scheidrechterlijke dwalingen maken en bij protest ook nog eens Technische fouten uitdelen. Dat betekent natuurlijk extra vrije worpen, balbezit, een 3-punter uit het niks en boem! 18-17! Rowic krijgt in die fase weinig mee van beide scheidsrechters en Rotterdam-Zuid veel te makkelijk. In de daaropvolgende 5 minuten falen zowel Rowic als Rotterdam-Zuid met het afstandsschot en onder de borden, tot het moment dat Joëlle deze fase met een interceptie weet af te sluiten met 18-19. De scheidsrechters lieten henzelf niet van hun beste kant zien. Het spel wordt al wat ruwer en daar waar Rowic lichte contacten al snel tot fout opgewaardeerd zien worden, maken de RZ dames het af en toe te bont door onsportieve fouten te maken, die zelfs niet werden bestraft. In de laaste 2 minuten voor de rust breekt eindelijk een wat betere fase aan voor Rowic. 3 breaks op rij en de stand wordt naar 18-25 getild. Een gaatje is geslagen. Jammer genoeg komt Rotterdam-Zuid weer te makkelijk iets terug en wordt de eerste helft afgesloten met 21-25.

De start van de tweede helft maakt duidelijk dat de betere ploeg vanmiddag Rowic is. En al is de start van de tweede helft goed, het wordt niet uitgedrukt in de score. Precies andersom dus. 26-27. Rotterdam-Zuid blijft, dat moet wel gezegd worden, doorgaan en zorgt er voor dat ze in het spoor blijven van Rowic, dat het vertikt een grotere afstand te nemen. Ondanks dat de fastbreak telkens goed uitpakt, het pakt wat minder uit in de score. Rotterdam-Zuid is inside met drives naar het bord wat scherper en scoort daar makkelijker. Bij 28-29 breekt weer een iets langere en slordige fase aan voor Rowic en Rotterdam-Zuid slaat een klein gaatje en beide ploegen strugglen om te scoren. Degene die nu scoort loopt weg van de ander of haakt af. Gelukkig niet het tweede. Ondanks het feit dat Rowic erg onzorgvuldig is en balverlies lijdt, blijven ze toch doorzetten en komen terug op 32-33. Akties naar het bord gaan in deze fase behoorlijk mis, schoten op afstand willen niet vlotten en het spel van beide ploegen golft heen en weer. De periode eindigt gelijk op 36-36.

Het 4e kwart wordt geopend door Rotterdam-Zuid. 38-36. Een serie van vrije worpen worden door beide teams gemist en Kelly maakt gelijk na 3 minuten zenuwachtig basketball. Het foutenfestival gaat verder en het is stuivertje wisselen qua scores. Kelly en Denise draaien de score de kant op van Rowic (41-44), waarna een onrustige fase aantreedt. Joëlle maakt achtereenvolgens een paar fouten, waar Rotterdam-Zuid niet echt van profiteert en na een fastbreak met een (gefloten!!) onsportieve fout op Joëlle, volgt er nog een Technische fout van de coach en jammer genoeg wordt er niet voldoende van geprofiteerd. 42-45. Echt vechtbasketbal ga je nu zien. Rowic maakt het gaatje groter naar 43-47 en de persoonlijke fouten vliegen in het rond. Van 46-49 en 48-49 komen we in de eindfase terecht van deze, geen goeie, maar wel spannende en boeiende ontmoeting. Hier worden reputaties gemaakt en verpulverd, hier worden de meisjes van de vrouwen gescheiden. Met andere woorden, maak af die pot. Pik in die 2 punten en gauw naar huis! De vrije worpen van Joëlle en Rolinka worden uiteindelijk bepalend voor het kleine verschil dat Rowic nog voorstaat. Rotterdam-Zuid komt nog terug tot 50-51. Het wordt 50-52. En in de laatste turbulente 10/15 seconden van de wedstrijd krijgt Rotterdam-Zuid nog de mogelijkheid om de winst nog voor de neus van Rowic weg te kapen. Uiteindelijk onderschept Joëlle de laatste pass op weg naar het schot van Rotterdam-Zuid en wordt de hard bevochten 2 punten binnengesleept.

Een terechte overwinning van Rowic, die zo naar de thuisclub had kunnen gaan. Overwegend in de wedstrijd het beste van het spel gehad, maar op de cruciale momenten, waarop het aanvalsspelletje goed werd uitgevoerd, jezelf niet belonen met een makkelijke score. Vrij veel missertjes onder het bord, vrij veel fastbreaks die werden gemist. Tel die punten op en Rotterdam-Zuid had geen schiijn van kans gehad. Maar niet getreurd, verliezen kost je punten en die krijg je niet meer terug. Aan het missen van kansen, dáár kun je aan werken. Daarom heet het ook afwerken. Beter te veel kansen dan helemaal geen. Dames 1 maakt het zichzelf moeilijk zegt de titel. Helemaal waar. Maar gelukkig waren Joëlle en Denise, samen goed voor resp. 20 en 10 punten, scherp genoeg om het verschil te maken. Maar elk punt telt en elke goeie pass is belangrijk. Deze overwinning is ook een teamprestatie. Als team hard gewerkt en goed verweerd tegen het soms té fysieke spel van Rotterdam-Zuid. Op naar de top!

Volgende wedstrijd 29 oktober thuis om 18:00 uur tegen koploper Lokomotief. Komen jullie ook??