Rowic MU18-1 op dreef in uitwedstrijd in Oud-Beijerland…

Om een uur of 4, op een zeiknatte zaterdag 14 januari, verzamelden de mannen zich achter de Sportboulevard, om af te reizen naar Oud-Beijerland om tegen de plaatselijke basketbalclub B.O.B. hun eerste wedstrijd van het nieuwe jaar 2023 af te werken. Aan het eind van het jaar 2022 ging de geplande wedstrijd tegen B.O.B. MU18-1 niet door. En in december kregen beide verenigingen het niet meer voor elkaar om tegen elkaar uit te komen. En dus waren de verwachtingen gespannen hoe het zou gaan verlopen. Zij waren weliswaar in onze vorige halfjaarcompetitie onder ons geëindigd, maar zoals wel vaker blijkt in onze leeftijdsklasse, je kunt zowel winnen van iedereen als verliezen van iedereen. De vorm van de dag is heel vaak erg bepalend. Hoe ze opstaan op die dag, wat ze meemaken op die dag, alles wordt meegenomen in de ‘vorm van de dag’.

Nou ben ik een ouwe vent en ik hoor je denken: “Hey ouwe, wat weet jij daar nou van?” Gelukkig hoor ik het je denken, want laat ik zelf niet gaan denken, dat je dát hardop gaat zeggen! Je kunt namelijk te ver gaan. Je zegt maar gewoon u. Nee, in deze leeftijdsklasse is stabiliteit van vorm en inhoud af en toe ver te zoeken. Maar als ze dan eenmaal ‘hot’ zijn, dan zijn ze ook écht ‘hot’!
Maar het tegengestelde is vaak óók waar.

Vandaag waren we niet compleet. Emir had afgezegd en Joost ook. Constantijn had zich voor het eind van 2022 al teruggetrokken van het team. Studie en verhuizing kunnen onoverkomelijk zijn om je sport te kunnen blijven beoefenen. Voor het aantal spelers maakt het weinig uit. Op papier hebben we 12 spelers en in de problemen komen we eigenlijk nooit. Da’s dan één van de voordelen, want een grote groep van spelers op je bank hebben zitten bij het spelen van een wedstrijd is verder nooit prettig. Voor je gevoel ben je alleen maar aan het wisselen en op een gegeven moment houd je niet meer bij, wie je eerst had ingebracht en wanneer je een ander weer had gewisseld.
Met een grote groep van spelers met onderlinge verschillen in kwaliteit (want die zijn er nou eenmaal) is het vaak erg lastig om een evenwichtig team op het veld te laten spelen.

Maar met 9 spelers is het normaal gesproken redelijk fijn om een wedstrijd te spelen. Je kunt behoorlijk wat fouten incasseren voordat je met het spelersaantal in de problemen komt. Daarnaast kun je van de wedstrijd een zgn. ren en vliegwedstrijd maken. Hoog tempo offense en defense met gebruik van pressing en een bijbehorend hoog tempo van wisselen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat ze het koppie erbij houden en slim basketballen. Dat heb ik dan liever.

Na een lekkere warming-up was het handjes schudden, elkaar succes wensen en klaarstaan.
De sprongbal werd gewonnen en de opdracht was duidelijk. We hebben 2 aanvalsspelletjes, de 1 vier ofwel 14 en de Flex Offense. We zouden deze strategie niet verplicht elke aanval spelen en zeker niet om mee te beginnen. Even de kat uit de boom kijken en zien waar B.O.B. mee komt. Ik haal even de punten bij B.O.B. weg, dat tikt makkelijker. BOB stond in een variant van een M2M in een zone-opstelling. Iets anders kan ik er niet van maken. Het was wel een Man-2-Man, want ze liepen wel mee met hun aanvaller, maar het zag er raar uit. Er was er dan ook één van ons team, die daar dan ook direct handig gebruik van maakt. Ewout zag zijn kans schoon en drukte meteen af in 3-puntsland.

Liet die 0-3 op het bord volgen door een normale tweepunter, liet Nigaïl er even een driepunter in ploffen, maakte zelf de ‘Rotterdammer’ (0-10), om na een toevallige rake score van BOB er nog een ‘Curry’ in te gooien. BOB deed voor spek en bonen mee, scoorde er nog één van 2 en liet het eerste kwart door Stijn afsluiten met de helft van vrije worpen en een normale score. Als je het dan allemaal goed gelezen hebt en hebt gesnapt wat ik bedoelde, dan weet je dat de stand na 10 minuten 4-16 is. En dat was het.

Het tweede kwart vond ik in mijn app géén score terug van Ewout. Niet dat ie moe was, maar ik haalde hem er gewoon uit. Het zijn aardige jongens van BOB, inclusief de coach(es) en je kunt het niet maken dat je Ewout telkens op ze afstuurt. Je bent tenslotte op bezoek. En om het in dit verslag nou de hele tijd maar te hebben over Ewout is ook zo saai. Hij, nummer 14, scoorde vandaag maar liefst 26 punten, waarvan 4x driepunters.

In zijn kielzog gevolgd door Nigaïl met 12 punten (2x driepunters). Emmanuel met 10 punten. Shandro met 9 punten. Stijn met 5 punten en Lex met 1 punt. Dit is vooral leuk voor de scorers in de wedstrijd, maar de niet-scorers lieten zich natuurlijk in de wedstrijd niet onbetuigd. De overwinning van vandaag was een gezamenlijke inspanning. Er werd ditmaal goed geluisterd naar de coach. Halverwege de eerste periode (volgens mij) verwerd de M2Mzone van BOB tot een échte zoneverdediging. Daar waar hun M2M al weinig uithaalde, de zone die zij speelden, was er één van weinig activiteit en beweging. De hoeken werden niet verdedigd en wij konden lekker vrijuit passen, de kop inspelen en de bal laten gaan. Tegen deze ‘zone’ werden toch maar liefst 6 driepunters geschoten en een reeks van andere tweepunters. Er was op het moment dat zij omschakelden van de M2M naar de zone ná een time-out een grappig moment. Wij zetten een screen op de lowpost van BOB en onze speler liep inderdaad weg, maar de verdediger niet. Daar stonden we even met een mondje vol kiezen. Waarom loopt ie nou niet mee???? Huh, guys?? Ze staan zone. Ja, ik weet het, het lijkt heel erg op hun M2M, maar het is toch écht een zone. Gelukkig is BOB verder de hele wedstrijd zone blijven spelen. Verwarring was groot.

Begin tweede helft liet Rowic MU18-1 de teugels meteen al aan het begin vieren en kregen we de ene fastbreak na de andere om de oren. Een beetje te gemakkelijk naar de zin van de coach. De opdracht was duidelijk: Begin niet te makkelijk. Pak ze aan zoals je dit in de eerste helft deed en pak ze op. Maar zoals zo vaak bij sport, als de stand het toelaat, nemen ze gas terug en denken ze er wat makkelijker over. Dat is nou de reden dat je een coach hebt. Want die snapt hoe dat werkt. En die is niet makkelijk, dus na wat punten-en gezichtsverlies herstelden ze ‘the order of things’ en werd BOB weer vastgezet, bij balbezit werd de tijd opgemaakt door Rowic en bleven de puntjes gewoon bij elkaar geharkt worden.

De tweede helft werd de voorsprong door Rowic uitgebouwd van 10-32 naar 31-63 en met de complimenten van de coach van BOB, die aangaf dat we beschikken over een goeie ploeg, die vooral sterk was in zijn defense. Daar heeft ie wel een punt, we scoren niet altijd makkelijk, zeker niet zoals vandaag, maar defensief staan we ons mannetje wel. Vlak voor tijd heeft de coach ‘het gebak’ van Ewout veiliggesteld door hem 1 minuut vóór tijd nog in te brengen. Wonderwel scoorde hij nog 4 punten, waardoor we de volgende keer op gebak worden getrakteerd!! Ik doe er nog wat te drinken bij (doen we als we thuisspelen) en dan houden we alsnog het feestje.

Komende wedstrijd: Zaterdag 21 januari 2023 om 16:00 uur. Rowic MU18-1 – Cady ’73 MU18-2.

Ontbrak u in Oud-Beijerland???? Dan hopen wij u te verwelkomen in Dordrecht. Zie de afspraak hierboven. ‘The road to glory’ begon afgelopen zaterdag en gaat verder op 21 januari! Wij gaan ervoor!