Oud-voorzitter en erelid Henk Stolk (74) overleden

Oud-voorzitter en erelid Henk Stolk (74) overleden

Henk Stolk, oud-voorzitter en erelid van onze vereniging, is afgelopen zaterdag in zijn Belgische woonplaats Essen-Wildert overleden. Henk is 74 jaar geworden. In hem verliezen we een waarlijk uniek mens.

Henk speelde zelf in de eredivisie in de eerste periode dat Rowic op het hoogste niveau uitkwam, begin jaren zeventig. Later werd hij voorzitter in de jaren dat Rowic met een vrijwel volledig zelf opgeleid team – aangevuld met Amerikanen – opnieuw in de eredivisie terecht kwam. Dat had veel te maken met het feit dat Henk de eerste full-time basketbalcoach in Nederland aantrok, Maarten van Gent. Uit die jaren stamt ook zijn vriendschap met Nico de Vries, de eigenaar van de toenmalige sponsor Frisol.

,,Mijn eerste contact met Nico was als speler. Ik kreeg een paar schoenen, dat vond ik geweldig, maar ook een shirtje met de naam van de sponsor erop. En daar had ik moeite mee. Ik heb me echt afgevraagd of ik het met mijn principes kon verenigen om met de naam van een ander op mijn borst te gaan lopen. Ik was toch geen reclamezuil? Later, toen ik voorzitter was, werd het contact intensiever en werden we alsnog vrienden”, zei Henk daar ooit over in een interview met dagblad De Dordtenaar.

Henk was na zijn periode als voorzitter nog lang actief als trainer-coach binnen Rowic, eerst van het legendarische Dames 4, daarna ook van het team van zijn zoon Julian, die inmiddels is uitgegroeid tot een gerenommeerd eredivisiescheidsrechter. Tijdens een jubileumwedstrijd ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan van de club in 2009 maakte hij nog furore door als enige in zijn oude groene Frisol-shirtje mee te spelen, wat hem nog steeds paste.

Henk was in het dagelijks leven directeur van de Zwijndrechtse firma Oostendorp, gespecialiseerd in de aanleg van lichtinstallaties voor sportvelden en stadions. Ondanks dat hij zich op die manier in de zakenwereld begaf, was Henk vooral een zeer spiritueel mens. Hij was er van overtuigd dat mensen die hem na stonden vanuit het hiernamaals nog met hem in contact stonden. ,,Zolang ze in het bewustzijn van mensen aanwezig zijn, kunnen ze hier ook nog iets doen”, zei hij in hetzelfde interview met De Dordtenaar.

Op de rouwkaart staat de volgende tekst: ‘De dood is een zelfoverwinning, die, zoals alle zelfoverwinning, een nieuwe lichtere existentie verschaft.’

We wensen zijn vrouw Jeanne, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met dit grote verlies.