M18-1 krijgt vorm

High Five – MU18-1 = 82 – 59

Zal er deze week weer ontwikkeling te bespeuren zijn na de close game van vorige week? Nah, als je de uitslag ziet dan lijkt daar weinig van. Ik denk als we het 4de kwart niet hadden gespeeld, we met een beter gevoel van het veld waren gelopen.

Toch begint het echt wel vorm te krijgen wat de mannen iedere week laten zien. Vooral in offense begonnen we de wedstrijd aardig. Scores vanuit passing, goede korte drives en oog voor de insnijdende man, gaat steeds beter. Het 1ste kwart sluiten we dan ook met gelijke stand af.

Wel al enige zorg; het aantal fouten stapelt zich iets te snel op. Vooral in het 2de kwart hebben we in defense moeite om de tegenstander in de 1-1 goed af te stoppen. En defense moet nu juiste ons sterke wapen worden. Het doel is om in man-to-man iedere speler zover te brengen dat ze een tegenstander full court kunnen afstoppen. Dat betekende ook deze wedstrijd dat we nogal eens voorbij worden gelopen en elkaar moeten helpen.

Toch blijven de mannen volhouden en zagen we in de wedstrijd een paar goede ontwikkelingen. Het afzetten van de base line, het roteren na help, het uitstappen naar de bal. Het gaat steeds beter. Dit verlangt wel enig pit in defense, maar leverde in het 3de kwart wel de nodige steals op. We hadden in dit kwart een achterstand van 9 punten goed te maken. Een tandje bij was dus ook nodig.

Helaas leverde het harde werken iets te weinig op. Met name onze passing in transitie was erg slordig. Te gehaast en vooral nonchalant zorgde vaak weer voor turnovers. Je kan je voorstellen waar dit toe leidt; turnover in je eigen fastbreak, levert vaak een tegen break op. De achterstand liep dus alleen maar op.

In offense dachten we vervolgens in het 4de kwart dat 1 tegen 5 dan maar de beste manier was om terug te komen. Een valkuil waar we nog te vaak in terechtkomen.

Toch wel credits voor de mannen. De tegenstander was in de tweede helft teruggevallen in een zone. Naast hun zone press, leek er bij hun angst te zijn om ons man-to-man aan te pakken. Door ons spel in de eerste helft bleek al dat ze dat minder beheersten. Als coach blijf ik het toch vreemd vinden dat in er in de jeugd weinig aandacht is voor fundamentals op het gebied van man-to-man defense.

Voor ons belangrijk om onze man-to-man full court verder te ontwikkelen, een scherpere transitie met betere passing te krijgen en in set offense als team te blijven spelen.

Volgende week geen wedstrijd en daarna op naar CobraNova.