D.B.V. Rowic is opgericht op 1 april 1964. D.B.V. staat hierin uiteraard voor Dordrechtse Basketball Vereniging. Het woord Rowic is een acroniem en staat voor ROod WIt Crispijn.

In de jaren 70 en begin jaren 80 speelde ons Heren 1 team enige tijd in de Nederlandse eredivisie. Dit gebeurde onder de naam Frisol/Rowic. In die tijd speelde de club niet meer in een wit shirt en een rode broek, zoals oorspronkelijk het geval was, maar in de kleur van de sponsor, zijnde groen.

Het meest succesvolle seizoen van Heren 1 in de geschiedenis was het seizoen 1980-1981, toen de play-offs op een haar na gehaald werden. Rowic eindigde op een 6e plaats. De selectie van dat jaar bestond uit Wim v.d. Boogaard, Edu Bolte, Wim Kanters, René Vervoorn, Hans Heydeman als de wat meer geroutineerde Nederlandse spelers, Jim Moore en Rick Lewis als Amerikanen, en drie jonge, toen nog onervaren Nederlandse jongens, waarvan de laatste twee zelfs nog junioren waren: Marco de Waard, Raymond Bottse en Eric Pieters.

Na het seizoen 1981-1982 deed Rowic noodgedwongen een stapje terug, omdat Frisol stopte als sponsor. Vele jaren speelde de hoofdmacht nog in de eerste divisie, maar het ging steeds iets minder. Na een tweetal jaren succesvol tegen degradatie te hebben gevochten viel door een dramatische wedstrijd toch het doek voor wat betreft het verblijf in de landelijke competities.

Ook Dames 1 heeft kortstondig gespeeld op landelijk niveau, en in het seizoen 1996-1997 speelde de Junioren van Rowic nog een jaar in de landelijke eredivisie voor de jeugd.

Door het kampioenschap van Heren 1, behaalt tijdens de beslissingswedstrijd tegen Binnenland in een kolkende en snikhete sporthal Zadkine, speelt Rowic Heren 1 sinds het seizoen 2000-2001 weer in de eerste divisie. In de eerste divisie zijn Marco de Waard samen met Eric Pieters twee van de belangrijke steunpilaren tijdens dit kampioenschapsjaar. Uiteindelijk degradeert Rowic formeel na verlies in de degradatiewedstrijden tegen Challengers. In het seizoen 2001-2002 staat Rowic met een duidelijk sterker team aan de start. Met als nieuwe aanwinst onder andere Raymond Bottse bemachtigde Rowic in de laatste wedstrijd een plaatsje in de promotiedivisie. Echter door het stoppen van Marco de Waard, Raymond Bottse en ”mister-Rowic” Eric Pieters verliest de ploeg een hoop routine.