Een goed georganiseerde vereniging heeft ook regelementen. Wil je weten welke dan ben je op de juiste pagina. Lees hier welke regels er bij jouw club zijn zodat je weet welke regels ook voor jouw gelden of hoe bepaalde zaken volgens het regelement zouden moeten lopen.

onderwerpen:

Inschrijven

Inschrijven kan doormiddel van een mail naar info@rowic.nl welke je een inschrijfformulier toestuurt. Vul deze in en mail deze terug voor volledige inschrijving. Voor jeugd geldt, dat er eerst 3 gratis proeftrainingen gedaan worden. Je kan een inschrijfformulier meekrijgen van de trainer/coach. Dit om vroegtijdige inschrijving en kosten te voorkomen bij de bond. 

Uitschrijven

Uitschrijven bij de vereniging moet schriftelijk via info@rowic.nl vóór 1 mei (eind seizoen) van ieder jaartal. Indien je uitschrijft na deze datum ben je de inschrijfkosten van de bond verschuldigd. Heb je je vóór 1 mei uitgeschreven, maar schrijf je je weer voor het begin van het nieuwe seizoen, brengen wij 50,00 euro administratiekosten in rekening. Dit in verband met correcte teamindelingen en inschrijvingen van teams bij de bond. Met uitschrijven midden in het seizoen (september/april) wordt de volledige contributie in rekening gebracht. Na uitschrijven wordt er (indien schuldvrij) een schuldvrijverklaring toegestuurd. 

Wedstrijden

De thuiswedstrijden worden gespeeld in de sportboulevard te Dordrecht. De wedstrijden van de mini teams worden op zaterdag om 16:30 uur gespeeld. Alle overige teams spelen op de vrijdagavond of zaterdagavond vanaf 18:30 uur. Zorg ervoor dat je bij een thuiswedstrijd een half uur van tevoren in de hal aanwezig bent, dan heb je tijd genoeg om je om te kleden en een goede warming-up te doen.

De uitwedstrijden vinden voor de wedstrijden in de regiocompetitie (meeste teams) plaats in de regio Rotterdam en Gorinchem. In de rayoncompetitie betreft het het gebied in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Heren 1, Jongens U22 en U18 spelen landelijk. Voor uitwedstrijden geldt dat de coach het tijdstip van vertrek bij de sporthal bekent maakt op de training. Ben je niet op de training geweest, bel of mail dan je trainer of coach om te vragen hoe laat je moet vertrekken.

Vervoer

Wij gaan ervan uit dat de senioren teams het vervoer naar uitwedstrijden zelf regelen. Voor de jeugdteams doen we een beroep op de ouders. In principe wordt van alle ouders verwacht dat ze drie tot vier keer per seizoen rijden. Meestal maakt de coach hiervoor een schema, zodat er in de huishoudelijke planning rekening mee gehouden kan worden. Als er geen auto beschikbaar is, kan er misschien ook een aardige oma, opa, buurman of oom rijden. Indien dit mogelijk is kan ook gekozen worden voor het openbaar vervoer.

Tafelen en fluiten

Alle leden vanaf 14 jaar moeten af en toe bij een wedstrijd aan de wedstrijdtafel zitten. Deze taken staan tijdig aangegeven in de basketball APP. Wij vragen je de app te downloaden en je te registreren met het e-mail adres wat bij ons bekend is (dit e-mailadres is aangegeven op het inschrijfformulier) om wedstrijden te volgen en jouw taken te bekijken. Als je 16 jaar bent kan je ook aangeschreven worden voor een taak als scheidsrechter. Je moet dan uiteraard wel weten hoe dit allemaal moet. Daarom worden er in de loop van het seizoen cursussen tafelen en fluiten gegeven. Zorg ervoor dat je die op tijd volgt. Voor leden van de club is het volgen van een van deze cursussen verplicht (als je hiervoor wordt opgeroepen) en het niet komen opdagen wordt dan ook bestraft met een boete van € 50,-.

Taken kunnen niet afgezegt worden, wel mag je zelf ruilen met iemand anders. Bij het niet vervullen van de taken kan het bestuur overgaan tot het opleggen van een schorsing en/of boetes. Deze schorsing en/of boetes zijn vastgelegd in het Tuchtreglement. Zorg er dus voor dat als je zelf niet kan, je tijdig iemand anders regelt die je taak overneemt!

Ga er van uit dat je voor of na je eigen thuiswedstrijd een taak kan hebben. 

 

Lukt het je niet om in te loggen graag contact opnemen met ledenadministratie@rowic.nl

Kaartensysteem

Als je de eerste keer niet komt opdagen leggen wij jou als speler een “gele kaart” op, kom je de 2e keer niet opdagen word dit een “rode kaart” en moet je bij de volgende thuiswedstrijd jouw eigen wedstrijd tafelen! Taken worden duidelijk gecommuniceerd via de nieuwe basketbal app van sportlink. Ook wordt er iedere 3 maanden een schema naar de coach gestuurd. De coaches zijn hiervan op de hoogte en dit zal worden nageleefd.

 

Scheidsrechters en vrijwilligers

Bij thuis en uitwedstrijden hebben we respect voor iedereen die vrijwillig aanwezig is om de wedstrijd te begeleiden. Er wordt niet in discussie getreden met de scheidsrechters. Gebeurt dit wel regelmatig, dan wordt dit team zonder pardon uitgeschreven voor wedstrijden. Iedereen binnen onze of onze collega verenigingen doet dit vrijwillig. Het moet leuk blijven, ook al gaat het soms even niet zo goed. Houd frustratie bij jezelf en ga lekker ballen.

 

Verplichte vrijwilligheid

Het uitgangspunt hierbij is dat elke competitiespeler een bijdrage dient te leveren aan de taken die gedaan moeten worden binnen de vereniging. Elke speler dient zijn/haar baantjes te verrichten of minimaal voor een vervanger te zorgen. Hiervoor zal een stringenter beleid bij niet opkomen dagen worden gevoerd waarbij niet geschroomd zal worden het spelen te verbieden. Kosten uit het niet nakomen van de afspraken worden bij de speler/team in rekening gebracht. Indien nodig wordt een team zelfsupporting, dwz eigen scheidsrechters e.d. regelen anders geen inschrijving. Daarnaast kan het bestuur besluiten een team niet in te schrijven in de competitie omdat het geen vrijwillige bijdrage levert aan de vereniging.

Tafelcursus

Tijdens iedere wedstrijd moeten er twee mensen (bij de teams die in het rayon of landelijk spelen zelfs drie) aan de tafel zitten om de score en de tijd bij te houden. Tijdens deze cursus krijg je uitleg over hoe het tafelen precies in zijn werk gaat, hoe vul je een scoresheet in, uitleg over aanwijzingen van de scheidsrechter en nog veel meer. Ook ouders en andere belangstellenden kunnen deze cursus volgen.

Scheidsrechterscursus

De vereniging probeert ieder jaar een F-cursus en waar mogelijk ook een E-cursus te organiseren. Met een F-diploma mag je wedstrijden van de lagere teams fluiten. Deze cursus duurt meestal 1 middag en wordt afgesloten met een examen (alleen theorie). Met het E-diploma mag je ook wedstrijden van rayonteams fluiten. Je kunt dan ook wedstrijden als bondsscheidsrechter gaan leiden. De E-cursus duurt vijf of zes middagen of avonden en wordt ook weer afgesloten met een examen (praktijk en theorie). Beide cursussen worden gegeven door de NBB.

Boetes

Deze delen we liever niet uit maar soms zijn deze onvermijdelijk. Een onderscheid kan gemaakt worden tussen boetes die de NBB aan de vereniging uitdeelt, te denken valt aan verkeerde kleding, geen spelerskaart, niet opkomend team en dan zijn er de boetes die door de vereniging zelf worden uitgedeeld. Hierbij kun je denken aan het niet op komen dagen als scheidsrechter en tafelaar. De boetes die de NBB oplegt aan de vereniging worden doorbelast naar het team of de speler. Bijvoorbeeld, een team dat niet komt opdagen krijgt de rekening gepresenteerd en het boetebedrag wordt doorbelast aan alle leden die in dat team zitten. Als je een strafzaak hebt opgelopen krijg je meestal ook een boete opgelegd. ook deze boete moet jezelf betalen. Maar laten we ervoor zorgen dat het aantal boetes minimaal blijft!

Als je de eerste keer niet komt opdagen leggen wij jou als speler een “gele kaart” op, kom je de 2e keer niet opdagen word dit een “rode kaart” en moet je bij de volgende thuiswedstrijd jouw eigen wedstrijd tafelen! Zorg er dus voor dat als je zelf niet kan, je tijdig iemand anders regelt die je taak overneemt! Taken worden duidelijk gecommuniceerd op onze website en via facebook, als extra service sturen wij ieder lid dat een taak heeft ook nog eens een extra mailtje ter herinnering.

Huisregels

Om ervoor te zorgen dat het basketballen een gezellige teamsport blijft, hebben we een paar extra ”huis” regels gemaakt.

Wedstrijd huisregels:
 1. Blijf tijdens de wedstrijd op de bank bij je coach zitten en moedig je team aan.
 2. Ouders worden verzocht plaats te nemen op de tribune om vanaf daar het team aan te moedigen.
 3. Als je een wedstrijd echt niet kan spelen, meld je dan minstens een dag van tevoren af bij je coach, zodat hij/zij eventueel voor een vervanger kan zorgen. Afzeggen voor een training doe je bij de trainer.
 4. Ga na een wedstrijd of training douchen. Dit is niet alleen heel hygiënisch, maar ook nog eens gezellig.
 5. Neem niet te veel snoep mee, sporten is veel gezonder.
 6. Doe tijdens de trainingen en wedstrijden alle sieraden (piercings ook, of anders afplakken met sporttape) af om blessures te voorkomen. Zorg er ook voor dat je nagels niet te lang zijn, hiermee kun je een lelijke kwetsuur aanbrengen.
 7. Probeer op ene gezellige manier met elkaar, met je coach en de scheidsrechters om te gaan, want iedereen doet het voor de lol.
 8. Aanmoedigen is de natuurlijkste zaak van de wereld maar hou het netjes, beledig niemand en heb respect voor elkaar en de scheidsrechter.
Trainings/algemene huisregels:
 1. Wees op tijd, zodat de training op de juiste tijd kan beginnen.
 2. Je mag de zaal niet betreden met buitenschoenen, draag goede stevige sport/basketbal schoenen.
 3. Als je niet kan komen trainen, meld je dan af bij je trainer.
 4. Voor de training dienen de baskets gehaald te worden, de jongere leden doen dit onder begeleiding met een coach. De regel is: Eerst baskets en spullen klaarleggen daarna pas een balletje gooien. Dit geldt ook voor het opruimen.
 5. Heb respect voor je teamleden en trainer/coach.
 6. Drugs en drankgebruik binnen de vereniging, de sporthal en rondom de sporthal wordt niet getolereerd, indien geconstateerd wordt dit lid zonder pardon uitgeschreven van onze vereniging.

Teamindeling

Rowic is een vereniging die ruimte wil bieden aan zowel prestatief basketbal op een zo hoog mogelijk niveau als een recreatief basketbal. De indeling van de eerste teams (bij senioren van de eerste twee teams) wordt dan ook puur op sterkte gemaakt, meestal aan de hand van selectietraining aan het begin van het seizoen. Rowic probeert de hoogste jeugdteams en seniorenteams zoveel mogelijk op topsport gerichte training te geven. Je moet dan denken aan extra trainingen, gasttrainingen van topspelers, het bezoeken van clinics en het werken met een inspanningsfysioloog of conditietrainer. In de lagere teams is er meestal ruimte om vrienden, buurjongens en meisjes etc. bij elkaar in een ploeg te houden om gezellig te kunnen basketballen. Maar dit kan ook niet altijd. Dit is mede afhankelijk van het aantal spelers dat in een bepaalde leeftijdklasse voorhanden is.

Verzekering

Naast je gewone ziektekostenverzekering ben je ook door middel van een aanvullende ongevallenverzekering van de NBB verzekerd. Voor meer informatie over deze verzekering kun je terecht bij de NBB op website: http://www.basketball.nl/algemeen/service/nbbverzekeringen

Communicatiemiddelen

Op onze internetsite www.rowic.nl vindt je alle relevante informatie over mededelingen en nieuws. In de Basketball APP staan de programma’s, wie welke taken uit moet voeren, wanneer je moet spelen etc. Ook beschikt Rowic over een facebookpagina hier kun je ook terecht voor verslagen, vragen en informatie.

Vrijwilligerswerk

Wist je dat…

… een gemiddeld basketbalteam uit 9 spelers bestaat?

… zo’n team minimaal 1 trainer/coach nodig heeft?

… deze door de vereniging geleverd moet worden?

… zo’n team gemiddeld 11 thuiswedstrijden speelt?

… 2 scheidsrechters de wedstrijd moeten leiden?

… deze door onze vereniging geleverd moeten worden?

… er ook 1 timer en 1 schrijver (en soms een 30-secondenoperator) nodig zijn?

… deze ook door de vereniging geleverd moeten worden?

… er tevens een zaalcommissaris dienst moet doen?

… buiten het spelende team dus nog eens 6 extra mensen nodig zijn?

… er ook uitwedstrijden gespeeld moeten worden?

… hierbij vervoer noodzakelijk is?

… er dus minimaal 3 chauffeurs nodig zijn?

… mensen onder de 18 jaar nog geen rijbewijs hebben?

… dat ouders hiervoor dus heel hard nodig zijn?

… al deze zaken door vrijwilligers gedaan moeten worden?

… ook dit door vrijwilligers gedaan wordt?

… er nooit genoeg mensen hiervoor beschikbaar zijn?

… en daarom te weinig vrijwilligers te veel werk moeten doen?

… de vereniging daarom een beroep op iedereen doet?

Sponsoren

Basketballen kost veel geld. denk alleen al aan de kosten voor de zaalhuur, inschrijfgeld voor de competities, materiaalkosten enzovoorts. Wanneer je aan topsport wilt doen kost het nog extra geld, daarvoor is de contributie niet genoeg. Sponsoren kunnen ervoor zorgen dat de contributie laag blijft, terwijl het niveau stijgt.

Sponsoring is geen liefdadigheid maar een uitstekende mogelijkheid om de maatschappelijke betrokkenheid van uw onderneming te benutten om uw rendement te verhogen.

Bij sponsoring kan de vereniging naar buiten optreden onder de naam van de sponsor maar bij de NBB blijft de naam Rowic staan. Ondersteuning van de vereniging kan plaatsvinden door advertenties, kleding verstrekking, reclameborden, website en ondersteuning van bepaalde evenementen etc. De mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunnen bij het bestuur of de sponsorcommissie worden opgevraagd. sponsoring@rowic.nl

Huishoudelijk reglement D.B.V. Rowic

Graag verwijzen wij je naar het huishoudelijk reglement van D.B.V. Rowic. Door ondertekening van het inschrijfformulier verbindt je je aan de vereniging en dien je de statuten, het huishoudelijke reglement en alle besluiten van de Nederlandse Basketbal Bond, het Rayon West der N.B.B. en die van D.B.V. Rowic na te leven. Op aanvraag stuurt de secretaris van onze vereniging je graag een exemplaar van de statuten toe.