Rowic clubreglement

Een goed georganiseerde vereniging heeft ook regelementen.  Lees hier welke regels er bij Rowic zijn zodat je weet welke regels ook voor jouw gelden of hoe bepaalde zaken volgens het regelement zouden moeten lopen.

Lidmaatschap

Inschrijven bij Rowic

Inschrijven kan doormiddel van een mail naar info@rowic.nl welke je een inschrijfformulier toestuurt. Vul deze in en mail deze terug voor volledige inschrijving. Voor jeugd geldt, dat er eerst 3 gratis proeftrainingen gedaan worden. Je kan een inschrijfformulier meekrijgen van de trainer/coach. Dit om vroegtijdige inschrijving en kosten te voorkomen bij de bond.

Uitschrijven

Uitschrijven bij de vereniging moet schriftelijk via info@rowic.nl vóór 1 mei (eind seizoen) van ieder jaartal. Indien je uitschrijft na deze datum ben je de inschrijfkosten van de bond verschuldigd. Heb je je vóór 1 mei uitgeschreven, maar schrijf je je weer voor het begin van het nieuwe seizoen, brengen wij 50,00 euro administratiekosten in rekening. Dit in verband met correcte teamindelingen en inschrijvingen van teams bij de bond. Met uitschrijven midden in het seizoen (september/april) wordt de volledige contributie in rekening gebracht. Na uitschrijven wordt er (indien schuldvrij) een schuldvrijverklaring toegestuurd.

Verplichte vrijwilligheid

Het uitgangspunt hierbij is dat elke competitiespeler een bijdrage dient te leveren aan de taken die gedaan moeten worden binnen de vereniging. Elke speler dient zijn/haar baantjes te verrichten of minimaal voor een vervanger te zorgen. Hiervoor zal een stringenter beleid bij niet opkomen dagen worden gevoerd waarbij niet geschroomd zal worden het spelen te verbieden. Kosten uit het niet nakomen van de afspraken worden bij de speler/team in rekening gebracht. Indien nodig wordt een team zelfsupporting, dwz eigen scheidsrechters e.d. regelen anders geen inschrijving. Daarnaast kan het bestuur besluiten een team niet in te schrijven in de competitie omdat het geen vrijwillige bijdrage levert aan de vereniging.

Wedstrijden

Uit en thuiswedstrijden

De thuiswedstrijden worden gespeeld in de sportboulevard te Dordrecht. De wedstrijden van de jeugd teams worden op zaterdag om 16:30 uur gespeeld. Alle overige teams spelen op de vrijdagavond of zaterdagavond vanaf 18:30 uur. Zorg ervoor dat je bij een thuiswedstrijd een half uur van tevoren in de hal aanwezig bent, dan heb je tijd genoeg om je om te kleden en een goede warming-up te doen.

De uitwedstrijden vinden voor de wedstrijden in de regiocompetitie (meeste teams) plaats in de regio Rotterdam en Gorinchem. In de rayoncompetitie betreft het het gebied in de provincies Zuid-Holland en Utrecht. Dames 1, Jongens U22 en U18 spelen landelijk. Voor uitwedstrijden geldt dat de coach het tijdstip van vertrek bij de sporthal bekent maakt op de training. Ben je niet op de training geweest, stuur je trainer of coach een bericht in de groepsapp om te vragen hoe laat je moet vertrekken.

Vervoer

Wij gaan ervan uit dat de senioren teams het vervoer naar uitwedstrijden zelf regelen. Voor de jeugdteams doen we een beroep op de ouders. In principe wordt van alle ouders verwacht dat ze drie tot vier keer per seizoen rijden. Meestal maakt de coach of een teammanager (ouder) hiervoor een was/rij schema, zodat er in de huishoudelijke planning rekening mee gehouden kan worden. Als er geen auto beschikbaar is, kan er misschien ook een aardige oma, opa, buurman of oom rijden. Indien dit mogelijk is kan ook gekozen worden voor het openbaar vervoer. Dit dient per team voor het begin van het wedstrijdseizoen geregeld te zijn.

Respect voor scheidsrechters en vrijwilligers

Bij thuis en uitwedstrijden hebben we respect voor iedereen die vrijwillig aanwezig is om de wedstrijd te begeleiden. Er wordt niet in discussie getreden met de scheidsrechters. Gebeurt dit wel regelmatig, dan wordt dit team zonder pardon uitgeschreven voor wedstrijden. Iedereen binnen onze of onze collega verenigingen doet dit vrijwillig. Het moet leuk blijven, ook al gaat het soms even niet zo goed. Houd frustratie bij jezelf en ga lekker ballen.

Teamindelingen

Rowic is een vereniging die ruimte wil bieden aan zowel prestatief basketbal op een zo hoog mogelijk niveau als een recreatief basketbal. De indeling van de eerste teams (bij senioren van de eerste twee teams) wordt dan ook puur op sterkte gemaakt, meestal aan de hand van selectietraining aan het begin van het seizoen. Rowic probeert de hoogste jeugdteams en seniorenteams zoveel mogelijk op topsport gerichte training te geven. Je moet dan denken aan extra trainingen, gasttrainingen van topspelers, het bezoeken van clinics en het werken met een inspanningsfysioloog of conditietrainer. In de lagere teams is er meestal ruimte om vrienden, buurjongens en meisjes etc. bij elkaar in een ploeg te houden om gezellig te kunnen basketballen. Maar dit kan ook niet altijd. Dit is mede afhankelijk van het aantal spelers dat in een bepaalde leeftijdklasse voorhanden is.

Tafelen en fluiten

Tafelen en fluiten

Alle leden vanaf 14 jaar moeten af en toe bij een wedstrijd aan de wedstrijdtafel zitten. Deze taken staan tijdig aangegeven in de basketball APP. Wij vragen je de app te downloaden en je te registreren met het e-mail adres wat bij ons bekend is (dit e-mailadres is aangegeven op het inschrijfformulier) om wedstrijden te volgen en jouw taken te bekijken. Als je 16 jaar bent kan je ook aangeschreven worden voor een taak als scheidsrechter. Je moet dan uiteraard wel weten hoe dit allemaal moet. Daarom worden er in de loop van het seizoen cursussen tafelen en fluiten gegeven. Zorg ervoor dat je die op tijd volgt. Voor leden van de club is het volgen van een van deze cursussen verplicht (als je hiervoor wordt opgeroepen) en het niet komen opdagen wordt dan ook bestraft met een boete van € 50,-.

Taken kunnen niet afgezegt worden, wel mag je zelf ruilen met iemand anders. Bij het niet vervullen van de taken kan het bestuur overgaan tot het opleggen van een schorsing en/of boetes. Deze schorsing en/of boetes zijn vastgelegd in het Tuchtreglement. Zorg er dus voor dat als je zelf niet kan, je tijdig iemand anders regelt die je taak overneemt!

Ga er van uit dat je voor of na je eigen thuiswedstrijd een taak kan hebben. 

Basketball APP

In de Basketball APP staan de programma’s, wie welke taken uit moet voeren, wanneer je moet spelen etc. Er wordt ruim van te voren aangegeven of je moet tafelen of fluiten. Indien je vragen hebt kan je contact opnemen met de ledentaken via ledentaken@rowic.nl. Kan je niet? Regel dan eerst ZELF een vervanger en geef dit netjes door aan de ledentaken. Mocht dit nu echt niet lukken dien je minimaal 48 uur voor je taak hulp in te schakelen.

Lukt het je niet om in te loggen graag contact opnemen met ledenadministratie@rowic.nl

Kaartensysteem

Als je de eerste keer niet komt opdagen leggen wij jou als speler een “gele kaart” op, kom je de 2e keer niet opdagen word dit een “rode kaart” en moet je bij de volgende thuiswedstrijd jouw eigen wedstrijd tafelen! Taken worden duidelijk gecommuniceerd via de nieuwe basketbal app van sportlink. Ook wordt er iedere 3 maanden een schema naar de coach gestuurd. De coaches zijn hiervan op de hoogte en dit zal worden nageleefd.

Cursussen

Tafelcursus

Tijdens iedere wedstrijd moeten er minimaal twee mensen (bij de teams die in het rayon of landelijk spelen zelfs drie) aan de tafel zitten om de score en de tijd bij te houden. Tijdens deze cursus krijg je uitleg over hoe het tafelen precies in zijn werk gaat, hoe vul je het digitale wedstrijdformulier in, scorebord, uitleg over aanwijzingen van de scheidsrechter en nog veel meer. Ook ouders en andere belangstellenden kunnen deze cursus volgen.

Scheidsrechterscursus

De vereniging probeert ieder jaar een F-cursus en waar mogelijk ook een E-cursus te organiseren. Met een F-diploma mag je wedstrijden van de lagere teams fluiten. Deze cursus duurt meestal 1 middag en wordt afgesloten met een examen (alleen theorie). Met het E-diploma mag je ook wedstrijden van rayonteams fluiten. Je kunt dan ook wedstrijden als bondsscheidsrechter gaan leiden. De E-cursus duurt vijf of zes middagen of avonden en wordt ook weer afgesloten met een examen (praktijk en theorie). Beide cursussen worden gegeven door de NBB.

Trainerscursus

Wij bieden trainers de mogelijkheid om cursussen te volgen. Het betreft de volgende cursussen: BT2-3-4 en een Fastbreak cursus. De cursussen zijn voor beginnende of gevorderde trainers en assistent trainers.  Ieder jaar wordt er wel een cursus aangeboden. Informeer hiernaar bij het bestuur.

Spelregeldiploma

Voor alle wedstrijdspelende leden (vanaf 14 tot en met 24 jaar) zijn in het 5-5 basketball verplicht om hun spelregelbewijs te gaan behalen. Dit alles vanuit de gedachte dat meer spelregelkennis onder spelers leidt tot meer begrip en acceptatie van beslissingen van de scheidsrechters. Nieuwe leden van de vereniging ontvangen bij inschrijving in Sportlink Club een mail van FlowSparks.  Daarnaast zal dit ook actief door alle trainers worden ondersteund. 

Boetes

Boetebeleid

Deze delen we liever niet uit maar soms zijn deze onvermijdelijk. Een onderscheid kan gemaakt worden tussen boetes die de NBB aan de vereniging uitdeelt, te denken valt aan verkeerde kleding, geen spelerskaart, niet opkomend team en dan zijn er de boetes die door de vereniging zelf worden uitgedeeld. Hierbij kun je denken aan het niet op komen dagen als scheidsrechter en tafelaar. De boetes die de NBB oplegt aan de vereniging worden doorbelast naar het team of de speler. Bijvoorbeeld, een team dat niet komt opdagen krijgt de rekening gepresenteerd en het boetebedrag wordt doorbelast aan alle leden die in dat team zitten. Als je een strafzaak hebt opgelopen krijg je meestal ook een boete opgelegd. ook deze boete moet jezelf betalen. Maar laten we ervoor zorgen dat het aantal boetes minimaal blijft!

Als je de eerste keer niet komt opdagen bij een taak, leggen wij jou als speler een “gele kaart” op, kom je de 2e keer niet opdagen word dit een “rode kaart” en moet je bij de volgende thuiswedstrijd jouw eigen wedstrijd tafelen! Zorg er dus voor dat als je zelf niet kan, je tijdig iemand anders regelt die je taak overneemt! Taken worden vroegtijdig aangegeven in de Basketball app en eventueel aan de coach/trainer.\

Rowic is een sociale vereniging. Het is belangrijk dat de leden de taken die aan het lidmaatschap hangen ook serieus uitvoeren. Indien leden deze taken niet of niet serieus nemen en doen volgen sancties. De sancties zijn in eerste instantie een boete maar kan bij herhaaldelijk voorkomen ook royering van het lidmaatschap zijn. Dit ter beoordeling aan het bestuur van Rowic. 

Bekijk hier ons gehele boetebeleid

Huisregels

Voor trainingen en wedstrijden in de Sportboulevard

  1. Wees op tijd voor de wedstrijd of training
  2. Afmelden bij trainer/coach
  3. Help mee opbouwen
  4. Betreed de hal via de kleedkamers, de zijdeur is een branddeur deze moet ten alle tijden dicht blijven na openen.
  5. Je mag de zaal niet betreden met buitenschoenen, draag goede stevige sport/basketbal schoenen.
  6. Voor de training dienen de baskets gehaald te worden, de jongere leden doen dit altijd onder begeleiding met een coach/volwassenen. De regel is: Eerst baskets en spullen klaarleggen daarna pas een balletje gooien. Dit geldt ook voor het opruimen.
  7. Ga na een wedstrijd of training douchen. Dit is niet alleen heel hygiënisch, maar ook nog eens gezellig.
  8. Doe tijdens de trainingen en wedstrijden alle sieraden (piercings ook, of anders afplakken met sporttape) af om blessures te voorkomen. Zorg er ook voor dat je nagels niet te lang zijn, hiermee kun je een lelijke kwetsuur aanbrengen.
  9. Blijf tijdens de wedstrijd op de bank bij je coach zitten en moedig je team aan.
  10. Heb respect voor alle vrijwilligers en teamleden
  11. Drugs en drankgebruik binnen de vereniging, de sporthal en rondom de sporthal wordt niet getolereerd, indien geconstateerd wordt dit lid zonder pardon uitgeschreven van onze vereniging.
  12. De uitschuifbare tribune in de sportzaal mag niet gebruikt worden, ook niet de eerste treden uittrekken tijdens trainingen.
  13. Als je een wedstrijd echt niet kan spelen, meld je dan minstens een dag van tevoren af bij je coach, zodat hij/zij eventueel voor een vervanger kan zorgen. Afzeggen voor een training doe je bij de trainer.
Lees hier de algemene huisregels

Gedragscodes en veilig sporten

Het bestuur vind het belangrijk dat er omgeving en sfeer is binnen ROWIC waarbinnen de basketballer zich veilig voelt). Hiervoor wordt ook verwezen naar het document ‘Gedragscode en Veilig Sporten” waarin beschreven is wat van iedereen die bij ROWIC betrokken is hoe zij zich horen te gedragen en wat van ieder verwacht mag worden. 

Een onderdeel van een veilige omgeving en sfeer is het voorkomen van (seksuele) intimidatie binnen ROWIC. Wij nemen dit als ROWIC serieus en wij onderschrijven de landelijke gedragsregels die voor sportbegeleiders zijn opgesteld door de NOC*NSF. Deze zijn hieronder weergeven

  • Het kader (bestuur, commissieleden, trainer, coach, assistent coach, teambegeleider, teammanager) moet zorgen voor een omgeving en sfeer waarbinnen de basketballer zich veilig voelt (te bewegen). Verwezen wordt naar het document ‘Gedragscode en Veilig Sporten” waarin van de diverse kaderleden wordt aangegeven wat er van hen wordt verwacht.
  • Het kader onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, en verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het functioneren in het team.
  • Het kader onthoudt zich van elke vorm van seksueel (machts)misbruik of (seksuele) intimidatie tegenover de spelers.
  • Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen het kader en een lid van de vereniging onder de 16 jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  • Het kader mag de sporter niet op zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of het kaderlid deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
  • Het kader onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte verbale intimiteiten via welk communicatiemiddel dan ook.
  • Het kader zal tijdens trainingen, wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en de ruimten waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer. Wanneer het niet nodig is zal het kader zich niet in de kleedkamer begeven tijdens het omkleden of douchen. 
  • Het kader heeft de plicht, voor zover in zijn vermogen ligt, de sporter te beschermen tegen schade en machtsmisbruik als gevolg van seksuele intimidatie.
  • Het kader zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen (extra speeltijd geven valt eveneens onder deze vergoeding). Ook aanvaardt het kader geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding staan tot de gebruikelijke blijken van dank en waardering.
  • Het kader zal er actief op toezien dat deze gedragsregels wordt nageleefd door iedereen die bij de sporter en de vereniging is betrokken. Indien een kaderlid gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragsregels zal de betreffende persoon hierop direct worden aangesproken. Afhankelijk van de ernst van de constatering zal het niet naleven van de regel worden gemeld bij de vertrouwenscontactpersoon.
  • In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.

Overige zaken

Verzekering Rowic

Naast je gewone ziektekostenverzekering ben je ook door middel van een aanvullende ongevallenverzekering van de NBB verzekerd. Voor meer informatie over deze verzekering kun je terecht bij de NBB op website: http://www.basketball.nl/algemeen/service/nbbverzekeringen

Communicatie middelen

Op onze website www.rowic.nl vindt je alle relevante informatie over mededelingen en nieuws. In de Basketball APP staan de programma’s, wie welke taken uit moet voeren, wanneer je moet spelen etc. Ook beschikt Rowic over een facebookpagina hier kun je ook terecht voor verslagen, vragen en informatie. Er wordt een aantal keer per jaar een mailing verzonden aan het gehele ledenbestand met belangrijke updates.

Sponsoren

Basketballen kost veel geld. denk alleen al aan de kosten voor de zaalhuur, inschrijfgeld voor de competities, materiaalkosten enzovoorts. Wanneer je aan topsport wilt doen kost het nog extra geld, daarvoor is de contributie niet genoeg. Sponsoren kunnen ervoor zorgen dat de contributie laag blijft, terwijl het niveau stijgt.

Sponsoring is geen liefdadigheid maar een uitstekende mogelijkheid om de maatschappelijke betrokkenheid van uw onderneming te benutten om uw rendement te verhogen.

Bij sponsoring kan de vereniging naar buiten optreden onder de naam van de sponsor maar bij de NBB blijft de naam Rowic staan. Ondersteuning van de vereniging kan plaatsvinden door advertenties, kleding verstrekking, reclameborden, website en ondersteuning van bepaalde evenementen etc. De mogelijkheden, voorwaarden en kosten kunnen bij het bestuur of de sponsorcommissie worden opgevraagd. info@rowic.nl 

Huishoudelijk reglement en statuten

Graag verwijzen wij je naar het huishoudelijk reglement van D.B.V. Rowic. Door ondertekening van het inschrijfformulier verbindt je je aan de vereniging en dien je de statuten, het huishoudelijke (club)reglement en alle besluiten van de Nederlandse Basketbal Bond, het Rayon West der N.B.B. en die van D.B.V. Rowic na te leven. Op aanvraag stuurt de secretaris van onze vereniging je graag een exemplaar van de statuten toe.